ID-kapning – detta ska du göra om du drabbas

Identitetskapning (id-kapning) kan drabba vem som helst. Det är otäckt, och det kan kräva mycket arbete och energi för att återställa skadan som skett. Det kan ta flertalet timmar i olika telefonsamtal och oro över att det ska komma fler betalningskrav. Det kan också vara svårt att veta vart man ska börja, och ibland kan det kännas omöjligt att gå segrande ur tvister som uppstår mellan dig och ett företag som skickat faktura till dig.

Nedan listar vi några saker som du måste göra om du drabbas av ett identitetsbedrägeri. Det finns också tips på vad du kan göra för att förebyggande undvika ID-kapning.

Tips:
Visste du att det nu finns en heltäckande tjänst från SkimSafe som hjälper dig förebygga mot ID-stöld? Vi bevakar dina uppgifter, och skulle du drabbas, assisterar vi dig i alla steg. Du läser mer om SkimSafe Online här!

Jag har drabbats av id-stöld. Vad ska jag göra?

1. Spärra ditt personnummer mot kreditupplysning

Det du ska börja med är att spärra ditt personnummer hos kreditupplysningsföretagen som har begärt en kreditupplysning på dig. Bedragaren hindras då från att ta ännu fler krediter i ditt namn.

2. Kontrollera och spärra adressändringar

Nästa steg är att du ska kontrollera att det inte nyligen skett några förändringar av din folkbokföringsadress hos Skatteverket och att du är registrerad på rätt folkbokföringsadress.

Om bedragaren ändrar din adress har den full kontroll på vilken fysisk post du får, och kan beställa både kreditkort och varor i ditt namn utan att du märker det. För att hemlighålla adressändringen kan bedragaren åka och lämna din vanliga post till din brevlåda vid valda tillfällen.

Du kan spärra obehöriga adressändringar på Skatteverkets hemsida. För att ändra adress behöver du då logga in med e-legitmation.

3. Spärra ID-handlingar

Du måste också spärra ID-handlingar, t.ex. pass eller körkort, hos utgivaren. Det gör att bedragaren får det svårare att använda kopior av din ID-handling.

4. Kontrollera dina bankkonton och spärra bankkort

Kontrollera dina bankkonton så att id-kapningen inte lett till några transaktioner på kontot för köp du själv inte har gjort. Du måste också spärra dina kort som bedragaren kan ha använt. Detta gör du genom att ringa din bank.

5. Gör en polisanmälan

Gör sedan en polisanmälan på polisen.se eller ring 114 14.

6. Bestrid fakturor

Sist men, inte minst, måste du kontakta företagen där köp skett utan din tillåtelse. Bestrid alla fakturor och ansökningar av krediter som du känner till du mottagit, som avser köp du inte själv har gjort.

Hur undviker jag id-kapning?

Genom att följa tipsen nedan så minimerar du risken för id-kapning:

Var försiktig med dina uppgifter

Var alltid försiktig med att ge ut dina personuppgifter eller information om dig själv till personer du inte känner till.

Öppna inte e-postmeddelanden eller länkar från avsändare du inte känner till. Skadligt virus eller formulär, där du ombeds ange dina uppgifter, förekommer ofta i sådana meddelanden. Kontrollera alltid med avsändaren innan du uppger några uppgifter via epost för att se om de faktiskt begärt de efterfrågade uppgifterna.

Använd starka lösenord och tvåfaktorsautentisering

Starka och olika lösenord på olika sidor gör det svårare för en bedragare att komma över flera av dina konton på en gång. När du har samma lösenord på t.ex. Facebook och din e-post, kan bedragaren få kontroll över båda konton om de knäcker ditt lösenord. Många tjänster har idag möjlighet till tvåfaktorsautentisering för dina konton. Detta innebär ofta att du behöver skriva en engångskod när du loggar in, vilket ökar säkerheten och gör det svårare för bedragaren att logga in på dina konton även om den får tag på ditt lösenord.

Tvåstegsverifiering ökar säkerheten för dina konton online.

Lås din brevlåda

Var noga med att låsa din fysiska brevlåda, eftersom dina personliga uppgifter ofta finns på brev du får hem. Med låst brevlåda förhindrar du att någon obehörig kommer åt din post. Har du låst brevlådan? Om inte, så kan bedragaren hämta dina brev gällande nya kreditupplysningar och på så sätt hindra att du upptäcker att det skett nya kreditupplysningar.

Dela inte med dig av allt på sociala medier

Var försiktig med att lämna ut information om dig själv på sociala medier. Om du t.ex. “Checkar in” på en flygplats vet bedragaren att du med största sannolikhet inte är hemma och kan då ostört tömma din brevlåda.

Bevaka din identitet proaktivt

För att förebygga id-kapning, ska du skaffa en online bevakningstjänst för dina personliga uppgifter. Detta gör att du snabbt får aviseringar om det skulle ske någon förändring av information kopplad till ditt personnummer, eller om något kreditföretag gör en kreditupplysning.

Nu kan du enkelt proaktivt skydda dig mot id-kapning

Med hjälp av SkimSafe Online kan du även få aviseringar om det sker några förändringar när det gäller ditt personnummer. Med SkimSafe Online skickar aviseringar till dig om t.ex. dina uppgifter ändras hos Skatteverket, eller om ett företag tar kreditupplysning på dig.

På så sätt kan du hindra en pågående id-kapning och stoppa eventuella lån som du själv inte tagit eller köp du inte gjort. Du får som kund vägledning och hjälp genom hela processen.

Klicka här för att skydda dig mot id-kapning idag! Just nu kan du prova SkimSafe Online kostnadsfritt i två veckor.

SkimSafe Online förhindrar id-kapning

Du kanske också gillar

Meny