Laddar

Vänligen vänta

Något gick fel
Ett fel har uppstått

Kontakta oss på 08-15 51 53 eller info@skimsafe.se för vidare assistans


Försök igen

Vänta...

Publicerat:

Vad är en identitetsstöld (id-stöld)?

Identitetskapning (ID-kapning), identitetsbedrägeri och identitetsstöld (ID-stöld). Fenomenet kan benämnas med många olika namn, men innebär i regel samma sak: Någon har stulit din identitet för att göra köp, ingå avtal eller ta krediter i ditt namn. Att råka ut för identitetsstöld (id-stöld) är aldrig en trevlig upplevelse och kan innebära stora problem för dig.

Id-stöld är ett samlingsnamn för en mängd olika brott som innebär att någon använt dina personliga uppgifter. Det kan vara att någon angivit ditt namn, personnummer och/eller adress för att t.ex. köpa tjänster eller ta lån. Vanligast är att bedragaren köper något på faktura och att du får stå för kostnaden.

Hur börjar en id-stöld?

En identitetsstöld börjar med att tjuven stjäl dina personliga uppgifter. Tjuven kan få tag på dina uppgifter på många olika sätt. För att få reda på mer information om dig kan tjuven t.ex.

  • hacka din dator eller ta del av informationsläckor
  • be dig uppge information via e-post (s.k. Phishing)
  • be dig uppge information via telefon (s.k. Vishing)
  • stjäla brev ur din brevlåda
id-stöld sker ofta på nätet

Om din plånbok blir stulen kan tjuven också få tag på ditt namn och personnummer via din ID-handling. En tjuv kan också stjäla dina betalkort som kan användas för att handla med dina pengar.

En identitetsstöld kräver väldigt lite information, och med bara ditt personnummer kan tjuven göra stor skada. Med personnumret kan bedragaren t.ex. handla på faktura eller ansöka om lån och krediter i ditt namn.

Allmän handling

Ditt personnummer och folkbokföringsadress är även allmän handling och finns öppet att hämta på nätet. Detta gör att vem som helst kan få tag på dessa personliga uppgifter för att utföra identitetsstöld, utan några hinder.

En bedragare kan även kopiera din id-handling och tillverka en falsk legitimation i ditt namn. Ditt personnumret används då tillsammans med tjuvens fotografi, och det är väldigt svårt att se om det är äkta.

Om bedragaren gör en tillfällig adressändring med ditt personnummer kan bedragaren få kort, koder och varor skickade till en annan adress än din egna. Det gör det också blir svårare att upptäcka att du blivit drabbad. Om det är en fysisk vara, beställer bedragaren till ett utlämningsställe. Sedan hämtar den ut varorna med hjälp av en falskt legitimation.

Undvik att råka ut för ID-stöld

Dina personliga uppgifter är värdefulla. Råkar du ut för ID-bedrägeri finns det ett antal steg som du behöver gå igenom för att återställa skadan.

Det finns också sätt att proaktivt skydda dina uppgifter med ID-skydd och undvika att råka ut för id-stöld. SkimSafe Online är en ny tjänst som skyddar dina personuppgifter mot att användas i syfte att stjäla din identitet. Du får då en notifikation om det sker en kreditupplysning eller om dina uppgifter skulle finnas i en informationsläcka.


Om SkimSafe

SkimSafe är ett svenskt säkerhetsföretag grundat 2016 och vår vision är att du ska vara trygg i din vardag. Vi utvecklar innovativa produkter och tjänster som hjälper privatpersoner att skydda sig mot moderna bedrägerier. Idag har vi hundratusentals nöjda kunder och vi samarbetar med stora etablerade butikskedjor som Clas Ohlson och MediaMarkt. Vår nya tjänst SkimSafe Online är Sveriges mest heltäckande skydd mot moderna bedrägerier och du kan läsa mer om hur SkimSafe Online kan skydda dig här.