
Falska lånebekräftelser
Den senaste tiden har det cirkulerat extra stora volymer av falska lånebekräftelser. Rädslan för att någon har tagit lån i ens eget namn gör att många reagerar utan att tänka efter. Lär dig känna igen bluffarna så att du inte kliver i fällan.
Växande lånemarknad
Idag finns det många företag som sysslar med “snabb och enkel” lånefinansiering, dvs. att på kort tid tillhandahålla lån på upptill 100 000 kr. Ansökan kan göras online och ofta betalas lånen ut snabbt. Parallellt med detta finns även en stor mängd s.k. lånesamlingstjänster som erbjuder sina kunder att samla dina lån för att sänka räntor och månadskostnader.
Skydda dig mot digitala bedrägerier
Ett proaktivt skydd är att ta riskerna med ID-kapning på allvar. Bli medlem på SkimSafe Online idag och skydda dig mot Sveriges vanligaste brott.
Aktivera ditt skydd idag →Populärt bland bedragare
I takt med att lånemarknaden har växt kraftigt har det blivit en allt mer populär arena för bedragare. Den senaste tiden har det bland annat cirkulerat extra många falska sms-bekräftelser på låneansökningar.
Så här kan en falsk sms-bekräftelse se ut:

I meddelandet ovan informeras du om att din ansökan har mottagits. I andra exempel gratuleras du till att din låneansökan har blivit godkänd och att lånet betalas ut inom kort. Om du har några frågor ombeds du att ringa telefonnumret som står med i SMS.
Kliver i fällan
Men telefonnumret leder inte till något låneföretag, utan direkt till bedragarna. När du berättar att du inte har ansökt om något lån “hjälper” de dig genast att reda ut saken, ofta genom att “vidarekoppla dig till din bank” eller till en särskild säkerhetsavdelning på låneföretaget.
Allt detta är så klart bluff och i värsta fall lyckas bedragarna få dig att godkänna faktiska lån i ditt namn eller tömma ditt bankkonto.
Social manipulation
Det rör sig alltså allt som oftast om någon form av social manipulation där offret luras att godkänna ansökningar eller transaktioner med sitt eget BankID.
Problemet med detta är att det blir extra svårt att bestrida i efterhand eftersom det är godkänt med personens eget BankID. Lånegivare och banker är ofta mycket hårda i sina bedömningar och det kan vara svårt att argumentera att man inte förstod vad man gjorde.
Hur skyddar du dig?
Så hur ska man skydda sig? Det exakta svaret kan skilja sig från fall till fall, men det finns några hållpunkter som alltid gäller och som ger gott skydd:
- Använd aldrig kontaktuppgifterna som står i meddelandet. Kolla istället upp kontaktuppgifter på egen hand. Ofta märker man snabbt att de inte stämmer överens.
- Godkänn aldrig något med BankID på uppmaning av någon annan eller om du känner dig minsta osäker. Kom även ihåg att alltid kontrollera vad det står att du legitimerar dig emot.
- Använt sunt förnuft och agera inte under stress. Bedragare spelar ofta på tidspress och rädsla, då är det lätt att tappa logiken. Försök hålla huvudet kallt och fundera över rimligheten i informationen. Ring företaget på deras officiella telefonnummer.
- Använd en tjänst som varnar dig när det tas en kreditupplysning. Med SkimSafe Online får du inte bara det utan har tillgång till våra bedrägeriexperters hjälp dygnet runt.
Om SkimSafe
Skydda din identitet med SkimSafe! Gör som tusentals andra och skydda dig från ID-kapningar, e-handelsbedrägerier, kapade digitala konton och mycket mer. Vår nya tjänst SkimSafe Online är Sveriges mest omfattande skydd mot moderna bedrägerier - registrera dig idag.
Kom igång