Laddar

Vänligen vänta

Något gick fel
Ett fel har uppstått

Kontakta oss på 08-15 51 53 eller info@skimsafe.se för vidare assistans


Försök igen

Vänta...

Hackerattacken från Anonymous Sudan
Publicerat:

Anonymous Sudan

En sudanesisk hackergrupp vid namn ”Anonymous Sudan” har påstått sig ligga bakom en rad allvarliga attacker mot flera svenska webbplatser. Gruppen utförde överbelastningsattacker mot svenska mediesajter och myndigheter, däribland svt.se, BankID och Vattenfall, och hotade även att attackera Danmark.

Vad är en överlastningsattack?

En överlastningsattack är en typ av cyberattack där angripare försöker överbelasta en webbplats, nätverk eller annan digital tjänst genom att skicka en enorm mängd trafik eller förfrågningar. Syftet är att göra tjänsten otillgänglig för legitima användare och orsaka störningar eller skada. Dessa attacker kan vara mycket effektiva och bl.a. användas för att stjäla känslig information, pengar eller helt enkelt förstöra en tjänst.

Avancerad IT-struktur och professionella molntjänster

Marcus Murray är grundare av it-säkerhetsföretaget Truesec som har utrett attackerna. Enligt utredningen finns inget som tyder på att gruppen skulle ha någon koppling till den mer välkända hacktivistgruppen Anonymous. Murray påpekar att Anonymous Sudan har ett ovanligt tillvägagångssätt, eftersom de använder professionella molntjänster och avancerad it-infrastruktur som kräver mycket pengar. Det indikerar att det finns en större organisation bakom.

Hämndaktion eller ryskt IT-angrepp?

Anonymous Sudan hävdar att attacken var en hämnd för de koranbränningar som tidigare skett under demonstrationer i Sverige. Men, enligt flera experter är det mycket som pekar mot att det kan röra sig om ett ryskt it-angrepp. Murray menar att ”Anonymous Sudan” har agerat i linje med proryska intressen, vilket kan tyda på ett ryskt ursprung. Anonymous Sudan bestrider påståendet och hävdar fortfarande att det var en hämndoperation mot Sverige.

Servrar stängdes ner

Med hjälp av privata aktörer kunde attacken stävjas och 61 av gruppens servrar stängdes ner. Men, attacken påminner om vikten av adekvata säkerhetssystem för att skydda mot denna typ av hot. Flera sajter upplevde problem under attacken men få har velat gå närmare in på detaljer. Vattenfall var en av sajterna som märkte av attacken men poängterar att de har hög beredskap för denna typ av händelser. Pressansvarig på BankID – Charlotte Pataky, intygar att deras tjänst har toppsäkert skydd och att de inte påverkades av attacken.


Om SkimSafe

Skydda din identitet med SkimSafe! Gör som tusentals andra och skydda dig från ID-kapningar, e-handelsbedrägerier, kapade digitala konton och mycket mer. Vår nya tjänst SkimSafe Online är Sveriges mest omfattande skydd mot moderna bedrägerier – registrera dig idag.

 

Kom igång


Läs mer på temat: