Laddar

Vänligen vänta

Något gick fel
Ett fel har uppstått

Kontakta oss på 08-15 51 53 eller info@skimsafe.se för vidare assistans


Försök igen

Vänta...

Handla säkert under Black Friday
Publicerat:

Handla säkert under Black Friday

På fredag är det dags igen, e-handelns årliga högtidsdag är här: Black Friday. För oss konsumenter innebär traditionen en unik möjlighet att komma över varor till rekordlåga priser. Tyvärr blir det inte alltid som vi har tänkt oss och bland alla fantastiska erbjudanden döljer sig falska annonser med syfte att lura dig på pengar. Vi ger dig tipsen för att handla säkert under Black Friday!

Från Black Friday till Black Week och Cyber Monday

Black Friday startade på 1970-talet i Philadelphia, som en avslutning på den flera hundra år gamla högtiden Thanksgiving. Idag är Black Friday en av världens största readagar och i samband med e-handelns framfart i början av 2010-talet har den spridits över hela världen. Numera startar rean ofta på måndagen samma vecka och sträcker sig fram till måndagen därpå – den s.k. Cyber Monday. Oavsett om det handlar om Black Friday, Black Week eller Cyber Monday är innebörden densamma: företagen sänker sina priser och försäljningen ökar till astronomiska siffror.


De flesta handlar online

Sedan snart 10 år tillbaka är rean ett faktum även i Sverige. Enligt Svensk Handels prognos väntas försäljningen under Black Week uppgå till häpnadsväckande 9 miljarder kronor. Över hälften av svenskarna svarar att de antagligen, eller definitivt, planerar att handla i samband med rean. Av dessa är det bara 1 av 10 som uteslutande planerar att handla i fysiska butiker. Det är med andra ord på internet som allra flesta väljer att göra sina inköp. Med en ökad medvetenhet om vanliga fällor kan du shoppa smartare och säkrare på nätet.

Tre saker att tänka på under Black Friday: 

  1. Om erbjudandet verkar för bra för att vara sant är det ofta det.
  2. Handla från företag och leverantörer som du känner till.
  3. Undvik förskottsbetalning.

Lär dig känna igen fällorna

Under kommande dagar kommer miljontals svenskar att klicka in sina kortuppgifter online för att ta del av det ena fantastiska erbjudandet efter det andra. Men det är inte bara erbjudanden som frodas under Black Week.

Shoppingfesten är en lukrativ period för kriminella och även vana internetkonsumenter kan stöta på obehagliga överraskningar i form av bluffannonser och andra bedrägeriförsök. Därför gäller det att hålla koll på vilka sidor du faktiskt handlar från, och till vem du egentligen lämnar ut dina personliga uppgifter. 


Falska annonser & tävlingar

Ett sätt för bedragare att lura dig på pengar är att lägga upp falska annonser på varor som inte existerar. Ofta är det frågan om anmärkningsvärt bra erbjudanden som är svåra att tacka nej till. När du klickar dig vidare riskerar du att hamna på falska betalsidor som kapar kortuppgifter och personlig information. 

Detsamma gäller olika tävlingar där du ombeds fylla i dina uppgifter för chansen att vinna en TV, en bil eller något annat värdefullt. Om dina uppgifter hamnar i fel händer finns risken att du blir utsatt för ett bedrägeri, exempelvis en ID-kapning eller ett kortbedrägeri.  


Om SkimSafe

Skydda din identitet med SkimSafe! Gör som tusentals andra och skydda dig från ID-kapningar, e-handelsbedrägerier, kapade digitala konton och mycket mer. Vår nya tjänst SkimSafe Online är Sveriges mest omfattande skydd mot moderna bedrägerier – registrera dig idag.

 

Kom igång


Läs mer på temat: