Laddar

Vänligen vänta

Något gick fel
Ett fel har uppstått

Kontakta oss på 08-15 51 53 eller info@skimsafe.se för vidare assistans


Försök igen

Vänta...

Vad är FluBot?
Publicerat:

Vad är FluBot?

Du har ett paket som väntar på dig.” Har du också fått SMS om en paketleverans fast du inte har beställt något? Bedrägeriformen är inte ny, men i och med shoppingfesten Black Week ökade frekvensen kraftigt. Både Polis och MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) har gått ut med varningar för viruset Flubot som ingick i bedrägeriet och varnar för liknande bedrägerier under julhelgen. 

Är det farligt att klicka på länken i sms:et?

Rent tekniskt är det möjligt att programvara laddas ner till din telefon eller dator om du klickar på en okänd länk. Det vanligaste för den här typen av bedrägeri är dock att offret skickas vidare till en landningssida där man uppmanas ladda ner en app för att kunna spåra sitt paket. När appen laddas ner installeras viruset FluBot på din enhet.

Så fungerar FluBot

När programvaran FluBot installerats på telefonen stjäl den lösenord och annan känslig information från din enhet. Viruset sprids sedan vidare genom att skickas till alla kontakter i din telefon.

Detta bör du göra om du drabbas:

  • Genomför en fabriksåterställning av enheten. 
  • Var noga med att endast använda säkerhetskopior som gjorts innan din telefon blev infekterad av viruset. Annars riskerar du att enheten infekteras på nytt.
  • Byt lösenord till konton som du loggat in på efter att din enhet infekterats.

Om SkimSafe

Skydda din identitet med SkimSafe! Gör som tusentals andra och skydda dig från ID-kapningar, e-handelsbedrägerier, kapade digitala konton och mycket mer. Vår nya tjänst SkimSafe Online är Sveriges mest omfattande skydd mot moderna bedrägerier – registrera dig idag.

 

Kom igång