5 internetbudord att lägga på minnet
91% av Sveriges befolkning använder internet dagligen. Det, och mycket annat kan läsas i Internetstiftelsens senaste rapport över svenskar och Internet. I detta inlägg fokuserar vi lite extra på de minst aktiva internetanvändarna, och vad vi kan göra för att minska den digitala klyftan.
Vilka använder inte internet?
Nästan alla svenskar som inte använder internet är i pensionsåldern. En av fem pensionärer säger att de inte använder internet, men skillnaderna är stora mellan yngre och äldre pensionärer. Bland pensionärer över 75 år är andelen icke-användare mer än fem gånger högre jämfört med yngre pensionärer i åldern 65–74 år. Efter 75 års ålder är det dessutom fler kvinnor än män som inte använder internet.
Skydda dig mot digitala bedrägerier
Bli medlem på SkimSafe Online så gör vi jobbet åt dig.
Digitalt hjälpbehov fyrdubblas efter pensionsåldern.
Behovet av hjälp på internet är betydligt högre bland gruppen pensionärer jämfört med resten av befolkningen. Bland yngre pensionärer (65-75 år) är hjälpbehovet 3 gånger större, och för personer över 75 år är behovet 6 gånger så stort. Sorgligt nog utnyttjas detta flitigt av bedragare och all bedrägeristatistik visar att äldre personer är den mest utsatta gruppen.
Kunskap är makt
Varför skriver vi om detta, frågar du kanske dig själv? För det första vill vi påminna de som upplever nätet som något hotfullt att ni inte är ensamma. För det andra, så vill uppmuntra samma grupp att våga undersöka mer och ta hjälp av andra! Genom att sprida kunskap så kan fler känna sig trygga på internet och utnyttja alla dess fördelar, precis som detta citat från undersökningen:
”Jag har kontakt med verkligheten, med nära och kära. Jag betalar mina räkningar, köper biljetter till tåg och flyg. Jag kan forska och efterforska. Jag kan söka allt ifrån recept till olika symtom eller frågor om kroppen. Eller leta upp var någon jag känner bor. Jag kan sälja och köpa nästan vad som helst. Hela världen är ju tillgänglig.” Man, 88 år
5 internetbudord att lägga på minnet
- Var skeptisk till annonser och artiklar som dyker upp i dina sociala medier. Lämna inte ifrån dig personliga uppgifter och aldrig kortuppgifter.
- Använd inte kontaktuppgifter som anges i misstänkta meddelanden. Gå alltid till originalkällan och leta upp officiella kontaktuppgifter på egen hand.
- Skicka aldrig pengar till en okänd mottagare, varken med Swish eller via banköverföring.
- Var varsam med ditt BankID och kontrollera alltid vad du legitimerar dig emot.
- Låt det ta tid! Ta god tid på dig för att förstå en situation innan du agerar. Om du inte känner dig trygg är det bättre att backa.
1 av 5 behöver digital hjälp
Men det är faktiskt inte bara personer över pensionsålder som behöver hjälp på nätet! I gruppen 18 år eller äldre uppger 1 av 5 att de behöver hjälp med något på internet. Det handlar framför allt tekniska problem, men andra vanliga svårigheter är tekniska termer, hitta rätt sökord, överföra information mellan enheter, installera mobilt Bank-id, samt hantera säkerhetsfrågor, parkeringsappar, lösenord och förändringar efter uppdateringar.
Skydda din identitet med SkimSafe! Gör som tusentals andra och skydda dig från ID-kapningar, e-handelsbedrägerier, kapade digitala konton och mycket mer. Vår nya tjänst SkimSafe Online är Sveriges mest omfattande skydd mot moderna bedrägerier – registrera dig idag.