Laddar

Vänligen vänta

Något gick fel
Ett fel har uppstått

Kontakta oss på 08-15 51 53 eller info@skimsafe.se för vidare assistans


Försök igen

Vänta...

Publicerat:
Tema: Guider | Taggar: bluff säkerhet virus

Virusnotiser – så känner du igen en bluff

Vi får många frågor om plötsliga notiser som varnar för virus och olovlig aktivitet. Ingen vill få virus på sin dator eller telefon, men hur vet man vilka varningar man kan lita på och vilka som är falska?

Skydda dig mot digitala bedrägerier

Bli medlem på SkimSafe Online så gör vi jobbet åt dig.

När du besöker en webbplats för första gången får du oftast frågan om det är OK att sidan skickar notiser till dig. Vilseledande företag och bedragare kan utnyttja denna funktion för att sedan skicka falska varningar som påstår att din enhet har smittats av virus. Dessa aviseringar är gjorda för att se ut som varningarna från virusprogram, Google eller webbläsaren som du använder.

Gemensamt för alla falska virusnotiser är att de kommer från en webbplats du har besökt och inte din antivirus-app. Om notisen visar att den kommer från din webbläsare, till exempel Chrome eller Firefox, kan du vara säker på att det är en bluffnotis. Varningen dyker upp eftersom du har råkat ge en bedräglig webbplats rätten att skicka notiser, men de är falska och helt ofarliga.

Så här kan de falska notiserna synas i din telefon

Virusvarningar direkt från din webbläsare är alltså inte äkta. För att få bort dessa notiser behöver du istället redigera inställningarna för din webbläsare.

Så här gör du:

  • Gå till inställningar för din webbläsare och sök efter ”inställningar för notiser” (alternativt ”notifikationer” eller ”aviseringar”).
  • Du får då upp en lista med alla webbplatser som får skicka notiser till dig, ta bort alla webbplatser som du inte känner igen.

Om du är osäker på vilken webbplats som skickar de falska notiserna kan du ta det säkra före det osäkra och ta bort alla. Du kommer få frågan på nytt nästa gång du besöker en hemsida där du vill att de ska kunna skicka notifikationer till dig.Om SkimSafe

Skydda din identitet med SkimSafe! Gör som tusentals andra och skydda dig från ID-kapningar, e-handelsbedrägerier, kapade digitala konton och mycket mer. Vår nya tjänst SkimSafe Online är Sveriges mest omfattande skydd mot moderna bedrägerier – registrera dig idag.

 

Kom igång


Läs mer på temat: