Laddar

Vänligen vänta

Något gick fel
Ett fel har uppstått

Kontakta oss på 08-15 51 53 eller info@skimsafe.se för vidare assistans


Försök igen

Vänta...

AMF hackat – allvarlig dataläcka upptäckt
Publicerat:
Tema: Nyheter | Taggar: AMF dataintrång läcka

AMF hackat – allvarlig dataläcka upptäckt

Uppgifter om 186 000 svenskar stals när AMF blev hackade. Det rör sig om namn, adresser, personnummer och fondinnehav. Ett ökänt hackernätverk från Ryssland tros ligga bakom händelsen.

”Vi ser mycket allvarligt på det inträffade,” meddelar Lena Ringström, AMF:s IT-direktör.

Hackade uppgifter från AMFs kunder finns på Darknet

Intrånget upptäcktes den 31 maj och de berörda servrarna stängdes då ner omedelbart. Nu har känsliga uppgifter om AMFs kunder börjat dyka upp på Darknet, internets skuggsida där hackade personuppgifter ofta säljs.

Enligt Lena Ringström, IT-chef på AMF, rör det sig om en automatiserad attack som påverkade flera företag och organisationer världen över. Incidenten har kopplingar till den beryktade ryska hackargruppen Clop, som under de senaste månaderna har riktat attacker mot flera stora företag globalt.

Kontrollera om ditt pensionskonto hackats

SkimSafe bjuder på ett gratis säkerhetstest som visar ifall ditt pensionskonto hackats och dina uppgifter förekommer på Darknet – internets svarta marknad. Dina uppgifter kan ha stulits när AMF eller något annat företag som sparat dina personuppgifter hackats. Klicka på knappen nedan för att komma till säkerhetstestet, du får svar direkt.

Välkänd grupp hackade AMF

Hacker-gruppen Clop är känd för att använda ransomware i sina attacker vilket innebär att de kräver en lösensumma för att inte sprida informationen vidare. AMF uppger att de inte har betalat någon lösensumma till hackarna och enligt källor till SVT har hacker-gruppen nyligen börjat publicera information om AMF:s kunder på Darknet.

Den ryska hacker-gruppen är välkänd sedan tidigare, både i Sverige och globalt. Gruppen har bl.a. attackerat flera amerikanska institutioner och FBI har utlovat en belöning på tio miljoner dollar för avgörande information om hackargruppen.

Allvarlig attack

AMF har anmält händelsen till Polisen, Finansinspektionen och Integritetsskyddsmyndigheten. I sin rapport till Integritetsskyddsmyndigheten framhåller företaget att IT-angreppet riskerar att ”kränka den personliga integriteten” för de registrerade.

”Vi har informerat de drabbade kunderna om händelsen och vidtagit åtgärder för att säkra våra system,” avslutar Lena Ringström på AMF.


Om SkimSafe

Skydda din identitet med SkimSafe! Gör som tusentals andra och skydda dig från ID-kapningar, e-handelsbedrägerier, kapade digitala konton och mycket mer. Vår nya tjänst SkimSafe Online är Sveriges mest omfattande skydd mot moderna bedrägerier – registrera dig idag.

 

Kom igång


Läs mer på temat: