Laddar

Vänligen vänta

Något gick fel
Ett fel har uppstått

Kontakta oss på 08-15 51 53 eller info@skimsafe.se för vidare assistans


Försök igen

Vänta...

Bedrägeri via bokningssajt
Publicerat:

Bedrägeri via stor bokningssajt

Ska du boka en resa till jul? Tänk dig för när du gör din bokning!

Oroande ökning

Just nu ser vi en oroande ökning av bedrägerier via resesajter. Bedragare använder allt mer sofistikerade metoder för att lura oskyldiga kunder. De kan skicka ut falska e-postmeddelanden som liknar bokningsbekräftelser eller betalningsverifieringar och be dig klicka på en länk för att ’bekräfta’ dina uppgifter.

Stor bokningssajt kan ha blivit hackad

En av de bokningssidor som drabbats värst är booking.com. Både svenska och internationella användare har rapporterat om de falska mejl som ser ut att komma från booking.com. Det mest anmärkningsvärda är att meddelandet har synts även i Booking.coms app, vilket har invaggat användarna i en falsk trygghet.

Hot om att bokningen kommer avbokas

I meddelandet informeras användaren om att de måste bekräfta sin bokning med en giltig betalmetod inom 12 timmar, annars annulleras bokningen helt och hållet. Den som klickar på länken i meddelandet skickas sedan vidare till en betalsida där man ombeds uppge sina betaluppgifter. Men det är inte booking.com som skickar dessa meddelanden, och pengarna kommer varken hotellet eller den som skickat dem se röken av.

Skydda dig mot nätbluffar och mycket mer!

Gör som tusentals andra och skydda dig med Sveriges mest heltäckand ID-skydd.

Ord står mot ord

Det är fortfarande oklart hur bedrägeriet har kunnat genomföras. Booking.com nekar till att deras egen sida ska ha blivit hackat medan hotellen som stått som avsändare i mejlen menar att dessa meddelanden bara kan skickas från bokningssajten sida. Ord står alltså mot ord.

Allt fler anmälda fall

Enligt polisens nationella bedrägericentrum syns en tydlig ökning av bedrägerianmälningar kopplat till just booking.com på kort tid. Under oktober anmäldes över 40 fall jämfört med 16 fall under oktober i fjol. Ökningen startade redan i augusti i år och har sedan fortsatt stiga stadigt.

Ett skäl till att den här typen av bedrägerier ökar är lönsamheten, enligt Anna-Lena Tapper, brottsförebyggare på polisens nationella bedrägericentrum. Ofta skickas pengarna utomlands och det är svårt att komma åt de skyldiga.  

Undvik onödiga risker

Så hur undviker man att kliva i fällan om man vill boka något? Ett sätt att minska risken är att betala din bokning direkt vid bokningstillfället. På så vis kan du följa alla stegen och försäkra dig om att bokningen är betald och klar. Ytterligare ett tips är att alltid kolla med bokningsajten eller direkt med hotellet som du bokat om meddelandet stämmer.


Om SkimSafe

Skydda din identitet med SkimSafe! Gör som tusentals andra och skydda dig från ID-kapningar, e-handelsbedrägerier, kapade digitala konton och mycket mer. Vår nya tjänst SkimSafe Online är Sveriges mest omfattande skydd mot moderna bedrägerier – registrera dig idag.

 

Kom igång


Läs mer på temat: