Laddar

Vänligen vänta

Något gick fel
Ett fel har uppstått

Kontakta oss på 08-15 51 53 eller info@skimsafe.se för vidare assistans


Försök igen

Vänta...

Varför ökar dataintrången?
Publicerat:

Varför ökar dataintrången?

Den senaste månaden har vi på SkimSafe fått många frågor om dataintrånget hos pensionsföretaget AMF. Det finns en stor oro kring just denna läcka och för många har det varit en ögonöppnare.

I en alltmer digitaliserad värld, där information är nyckeln till framgång och makt, har dataintrång blivit en av de mest framträdande hoten mot företag och organisationer. Frågan är: varför?

Digitaliseringen ökar sårbarheten

För att förstå anledningen till detta måste vi först titta närmare på den teknologiska utvecklingen. Med framväxten av Internet of Things (IoT) och molntjänster har mängden data som skapas, lagras och överförs online ökat exponentiellt. Även om digitaliseringen har medfört otaliga fördelar, har den också introducerat nya sårbarheter. Varje enhet som ansluts till nätverket representerar en potentiell ingång för hackare.

En lönsam ”bransch”

Parallellt med den tekniska utvecklingen har även cyberbrottens natur förändrats. Vad som en gång började som enkla virus eller spratt från enskilda individer har nu vuxit till välorganiserade, lönsamma företag. Kriminella nätverk använder avancerade metoder för att infiltrera system, ofta med målet att stjäla känslig information eller kräva lösensummor.

Skydda dig mot digitala bedrägerier

Bli medlem på SkimSafe Online så gör vi jobbet åt dig.

Den svarta marknaden

Den ekonomiska drivkraften bakom dataintrång kan inte underskattas. På den svarta marknaden kan stulna personuppgifter, företagshemligheter eller kreditkortsinformation säljas för stora summor. Ransomware-attacker, där hackare krypterar offrets data och begär en lösensumma för att avkryptera den, har blivit särskilt lönsamma.

Gamla system ökar riskerna

Ytterligare en faktor som bidrar till ökningen av dataintrång är den komplexa infrastrukturen hos många företags IT-system. Äldre system, som kanske inte är konstruerade med dagens säkerhetskrav i åtanke, kan innehålla sårbarheter som är lätta att utnyttja. Även om företag investerar i säkerhetsuppdateringar, kan det vara en utmaning att hålla jämna steg med ständigt föränderliga hotlandskap.

Den mänskliga faktorn

Men det är inte bara teknik och ekonomi som spelar in. Mänskliga faktorer bidrar också avsevärt. Oavsett hur robust ett säkerhetssystem är, kan en enda anställds misstag – som att klicka på en skadlig länk i ett e-postmeddelande – ge angripare tillgång till nätverket. Utbildning av personal i grundläggande cybersäkerhet är avgörande, men trots detta är det många företag som försummar detta.

Gemensamma krafter

För att bekämpa ökningen av dataintrång krävs en kombination av tekniska lösningar, medvetenhetsträning och samarbete på både nationell och internationell nivå. Många länder intensifierar nu sina insatser för att bekämpa cyberbrott, men det är en ständigt pågående kamp.

Vi på SkimSafe är stolta över att vara en del av den kampen och tillsammans gör vi livet svårare för bedragarna!Om SkimSafe

Skydda din identitet med SkimSafe! Gör som tusentals andra och skydda dig från ID-kapningar, e-handelsbedrägerier, kapade digitala konton och mycket mer. Vår nya tjänst SkimSafe Online är Sveriges mest omfattande skydd mot moderna bedrägerier – registrera dig idag.

 

Kom igång


Läs mer på temat: