
Bedrägerierna fortsätter öka
Under årets första tre månader (januari till mars 2025) anmäldes över 60 000 bedrägeribrott i Sverige. Det är en tydlig ökning jämfört med tidigare månader – och särskilt mars sticker ut. Jämfört med samma månad förra året har antalet anmälningar ökat med 27 procent.
Kraftig ökning under mars
En särskilt oroande utveckling syns inom investerings– och romansbedrägerier. Dessa typer av brott ökade mest under mars. Det handlar till exempel om falska kärleksrelationer online där bedragare lurar till sig pengar, eller bluffinvesteringar som lovar hög avkastning men slutar med att pengarna försvinner.
Tydlig trend
En positiv nyhet är att vissa typer av bedrägerier, så som vishing (bluff via telefon) och bidragsbrott, har visat lägre siffror under årets första kvartal jämfört med förra året. Men trots dessa avvikande grupper är trenden tydlig: antalet anmälda bedrägeribrott pekar uppåt.
Kortbedrägerier fortsätter att växa
Antalet kortbedrägerier där kortet inte används fysiskt, till exempel vid köp på internet, ökade med 8 procent bara i mars jämfört med februari. Jämfört med mars 2024 handlar det om en ökning på 21 procent. Det pekar mot att bedragare i allt större utsträckning riktar in sig på äldre och ovana internetanvändare.
Lägre brottsvinster
Trots att fler brott anmäldes, visar statistiken att den totala summan pengar som bedragarna kom över – de så kallade brottsvinsterna – minskade. I mars 2025 stals 24 miljoner kronor, vilket är 16 procent mindre än i februari. Jämfört med mars förra året är det en minskning med hela 37 procent.
Prognos för resten av 2025
Så vad kan man dra för slutsatser från det gångna kvartalet? Det korta svaret är att det är svårt att spekulera. Ser man till det senaste decenniet är det tydligt att bedrägerierna ökat stadigt. Då och då sker tillfälliga dippar, men på det stora hela ökar både antalet bedrägerier och brottsvinsterna.
Håll dig informerad
Det är viktigt att hålla sig uppdaterad på aktuella bedrägerier och trender. Var uppmärksam på misstänkta meddelanden och kontaktförfrågningar, och lämna aldrig ut dina kontouppgifter, BankID eller koder – inte ens till någon som verkar hjälpsam eller trevlig.
Sociala medier kan vara fantastiska men kom ihåg att allt som dyker upp på din Facebook eller Instagram inte är sant. Det är mer eller mindre oreglerade plattformar och många bedrägeriförsök sprids flitigt på just sociala medier.
Källa: Nationellt bedrägericentrum, Polisens nationella operativa avdelning (NOA)
Om SkimSafe
Skydda din identitet med SkimSafe! Gör som tusentals andra och skydda dig från ID-kapningar, e-handelsbedrägerier, kapade digitala konton och mycket mer. Vår nya tjänst SkimSafe Online är Sveriges mest omfattande skydd mot moderna bedrägerier - registrera dig idag.
Kom igång