Laddar

Vänligen vänta

Något gick fel
Ett fel har uppstått

Kontakta oss på 08-15 51 53 eller info@skimsafe.se för vidare assistans


Försök igen

Vänta...

Publicerat:

En grundkurs i AI

Det var nästintill omöjligt att undvika ordet AI under 2023. Förkortningen står för artificiell intelligens och sägs bli den mest omvälvande tekniska utvecklingen sedan Internet. Om du är en av dem som fortfarande har svårt att förstå vad det faktiskt är så är detta inlägget för dig!

Tänk på AI som en väldigt avancerad dator som kan tänka och samla kunskap. Precis som vi människor lär oss av våra erfarenheter, kan AI även lära sig från information den får. Men istället för att lära sig cykla eller baka en kaka, lär sig AI att känna igen mönster, förstå språk eller till och med göra förutsägelser.

AI finns redan på många platser i vår vardag utan att vi tänker på det. Ett exempel är ansiktsigenkänning i din smartphone som används för att låsa upp telefonen. Eller när du använder Google och det verkar som om sökmotorn vet vad du tänker fråga – det är AI som arbetar i bakgrunden! Kanske har du hört att ditt flöde på Instagram eller Facebook skapas utifrån algoritmer, det är också AI!

När vi hör ordet ”generativ” tänker vi ofta på något som skapar eller producerar något nytt. Generativ AI är precis det – en form av artificiell intelligens som inte bara förstår information, utan även kan skapa nytt innehåll. Ett tydligt exempel på generativ AI är ChatGPT som släpptes för allmänheten i slutet av 2022.

Med hjälp av djupinlärning & neurala nätverk kan generativ AI skapa eget innehåll, bland annat i form av text, bild, video, ljud och programmerad kod. Ju mer data som laddas upp, desto smartare och mer fri blir generativ AI. Det leder i sin tur till att generativ AI kan skapa unikt innehåll som inte har funnits tidigare.

Det finns många positiva användningsområden för AI. Använt på rätt sätt kan AI till exempel hjälpa sjukvården att upptäcka och diagnostisera sjukdomar snabbare. Det kan användas för att underlätta för barn i skolan, eller som stöd för äldre personer i hemmet.

Tyvärr kan samma potential användas för kriminella syften. Det blir allt svårare att skilja datorgenererat innehåll från det verkliga. Detta kan utnyttjas till att skapa trovärdiga bedrägeriförsök, deep fake videos och till och med AI-genererade röster som låter som någon du känner.

Förutom att skapa innehåll så kan s.k. AI-agenter (datorprogram som byggs för att kunna arbeta självständigt) utföra stora delar av jobbet åt bedragare. Med hjälp av AI kan olika moment i processerna automatiseras vilket möjliggör större volymer på kortare tid. Ju längre utvecklingen går, desto mer komplexa uppgifter kommer agenterna att kunna lösa åt dem som vill missbruka tekniken.

Det återstår att se hur AI kommer utvecklas under 2024. Säkert är dock att tekniken är här för att stanna. Allt fler företag implementerar AI i sin verksamhet och många svenska uppger redan att de använder sig av generativ AI regelbundet. Vi ser fram emot att följa utvecklingen!Om SkimSafe

Skydda din identitet med SkimSafe! Gör som tusentals andra och skydda dig från ID-kapningar, e-handelsbedrägerier, kapade digitala konton och mycket mer. Vår nya tjänst SkimSafe Online är Sveriges mest omfattande skydd mot moderna bedrägerier – registrera dig idag.

 

Kom igång


Läs mer på temat: