Laddar

Vänligen vänta

Något gick fel
Ett fel har uppstått

Kontakta oss på 08-15 51 53 eller info@skimsafe.se för vidare assistans


Försök igen

Vänta...

Publicerat:
Tema: Nyheter

5 säkerhetstrender 2024

Baserat på brottsstatistik från det gångna året och den nuvarande teknologiutvecklingen är sannolikheten stor att bedrägerierna kommer öka under 2024. Vi har tagit fram spåkulan och sammanställt en lista med fem framträdande säkerhetstrender för det kommande året.

Stöld av personlig information och företagsdata fortsätter att vara ett stort hot, särskilt med tanke på den växande mängden data som lagras digitalt. Mot bakgrund av detta kommer antalet cyberattacker mot företag och organisationer sannolikt fortsätta öka.

Det finns redan många exempel av cyberattacker mot stora företag och organisationer, bl.a. booking.com, Coop och AMF. Allt fler företag lagrar stora mängder data i olika molntjänster, vilka också kan bli föremål för attacker.

Exempel: En stor detaljhandelskedja utsätts för ett dataintrång där miljontals kunders kreditkortsinformation stjäls.

Parallellt med detta sker en fortsatt utveckling och sofistikering av ransomware och annan skadlig programvara. Genom att infektera exempelvis en organisations mjukvaruprogram med virus kan bedragare hålla hela system gisslan och kräva lösensumma för att öppna upp programmen igen. Läs mer om ransomware här.

Till följd av de ökande digitala brotten ställs högre krav på offentliga aktörer som banker och myndigheter. Hittills har den enskilda individen fått ta största smällen, särskilt vid BankID-bedrägerier, och frågan om vem som bör bära ansvaret kommer diskuteras flitigt under 2024.

Trenden pekar mot att bankerna kommer behöva bli mer aktiva i att förebygga bedrägerier. Det kan röra sig om att bygga in bättre säkerhetsspärrar, mer effektiv bevakning och större trygghet för den enskilda användaren.

Exempel: Krav på korssignering med BankID så att stora transaktioner behöver godkännas av en till person, exempelvis en nära familjemedlem. Krav på att överföringar på höga summor reserveras i minst 24 timmar så att pengarna kan stoppas om man upptäcker ett bedrägeri.

Men även om stora aktörer blir bättre på att bygga säkrare system försvinner inte riskerna för den individuella användaren. Vi spår en större medvetenhet om digital säkerhet bland befolkningen under det kommande året.

Det nya digitala landskapet ställer allt högre krav på bra säkerhetsrutiner och 2024 kan vi inte längre använda enkla lösenord som återanvänds på flera olika konton. Detta blir året då fler börjar använda lösenordshanterare, tvåfaktorsautentisering och bevakningstjänster som SkimSafe för att skydda sig på nätet.

Den ökade användningen av artificiell intelligens (AI) utnyttjas även av cyberbrottslingar. Med hjälp av AI kan bedragare automatisera och optimera sina attacker, skapa trovärdiga bedrägerier och utveckla mer sofistikerade skadeprogram.

Exempel: Cyberbrottslingar använder AI för att automatiskt generera och skicka övertygande phishing-meddelanden som är skräddarsydda för varje offer baserat på deras online-beteende.

AI kan även skapa s.k. deep fakes – fejkade videos som är otroligt svåra att skilja från verkligt material – i syfte att vilseleda, bedra och sprida falska bevis.

Vill du läsa mer om AI? Klicka här.

Ja, bedrägerierna och de digitala hoten ökar. Men, det leder också till en större medvetenhet hos gemene man, samt större krav på samhällsaktörer och myndigheter för ökad digital säkerhet. Det tycker vi är bra! Vi ser fram emot att 2024 blir året då vi alla blir vassare på vår digitala säkerhet och tillsammans knäpper bedragarna på näsan!Om SkimSafe

Skydda din identitet med SkimSafe! Gör som tusentals andra och skydda dig från ID-kapningar, e-handelsbedrägerier, kapade digitala konton och mycket mer. Vår nya tjänst SkimSafe Online är Sveriges mest omfattande skydd mot moderna bedrägerier – registrera dig idag.

 

Kom igång


Läs mer på temat: