Laddar

Vänligen vänta

Något gick fel
Ett fel har uppstått

Kontakta oss på 08-15 51 53 eller info@skimsafe.se för vidare assistans


Försök igen

Vänta...

Facebook datahaveri
Publicerat:
Tema: Säkerhet | Taggar: datahaveri facebook

Facebooks datahaveri

I måndags hände något extraordinärt – en av världens absolut största nätaktörer låg nere i timmar. På måndagseftermiddagen svensk tid, märkte plötsligt användare världen över att varken Facebook, Messenger, Instagram eller WhatsApp gick att komma åt. Samtliga appar ägs av Facebook och det tog över 6 timmar innan problemet kunde lösas.

En dominoeffekt

Det finns än så länge inget som tyder på att händelsen skulle orsakats av yttre faktorer. Förklaringen kan ha att göra med ett handhavandefel, och problemen uppstod mest troligt i samband med en konfiguration av ett antal routrar som koordinerar trafiken mellan Facebooks servrar. Ett fel i samband med den interna uppdateringen orsakade en snöbollseffekt som till slut ledde till att bolagets sajter slutade fungera helt och hållet. De underliggande orsakerna påverkade många av de interna verktyg och system som används i den dagliga verksamhet, vilket komplicerade försöken att snabbt kunna ställa en diagnos och lösa problemen.


Ber om ursäkt till sina användare

Facebook försäkrar att ingen användarinformation ska ha läckts under tiden sajterna låg nere. Runt 3 miljarder människor påverkades av avbrottet och bolaget bad under tisdagsmorgonen om ursäkt till sina användare: ”Till alla människor och företag runt om i världen som är beroende av oss, beklagar vi besväret med dagens avbrott på våra plattformar”, skriver Santosh Janardhan, vice ordförande för Facebooks infrastruktur, i ett inlägg på Facebooks hemsida.

Många ställer sig nu frågan hur en uppdatering kunde leda till att företagets sajter kraschade och nätjätten kritiseras hårt för bristande säkerhetstänk.


Säkra ditt Facebook

Händelsen blev en tydlig påminnelse om Facebooks globala inflytande och dominans. Människor världen över är idag beroende av Facebook, inte bara privat utan också professionellt. Att förlora kontrollen över sitt Facebook-konto kan vara jobbigt, och i förlängningen kostsamt. Här är några tips för hur du kan öka säkerheten för ditt Facebook-konto:

  • Byt lösenord ofta
  • Ställ in två-stegs-verifiering
  • Använd Facebooks egna säkerhetsfunktioner


Om SkimSafe

Skydda din identitet med SkimSafe! Gör som tusentals andra och skydda dig från ID-kapningar, e-handelsbedrägerier, kapade digitala konton och mycket mer. Vår nya tjänst SkimSafe Online är Sveriges mest omfattande skydd mot moderna bedrägerier – registrera dig idag.

 

Kom igång


Läs mer på temat: