Laddar

Vänligen vänta

Något gick fel
Ett fel har uppstått

Kontakta oss på 08-15 51 53 eller info@skimsafe.se för vidare assistans


Försök igen

Vänta...

Skydda dig / Intrång på Facebook

0 minutes

Har någon kapat din Facebook?

Idag har de allra flesta ett konto på världens största digitala plattform – Facebook. Vissa personer använder endast Facebook för att kommunicera med sina vänner, medan andra har det som ett redskap för att till exempel läsa eller dela med sig av egna tankar och publiceringar. Oavsett hur just du använder ditt Facebook-konto kan det få ödesdigra konsekvenser om kontot blir hackat. I värsta fall rör det sig om ett bedrägeri som kan få konsekvenser både för dig själv och dina vänner.

hackat Facebook-konto SkimSafe hjälper dig

Ett kapat Facebook-konto drabbar flera

Du som nästan aldrig loggar in, eller kanske inte använder din Facebook alls, bör vara extra uppmärksam. Särskilt eftersom det förmodligen kommer att ta längre tid för dig att upptäcka om ditt konto är hackat. För varje minut som går ökar risken för att kapningen ska leda till skador och förluster och därför är det viktigt att bli varnad omgående. I själva verket handlar det inte bara om din egen integritet och ekonomi – utan även många andras. Detta beror på att bedragare i regel kontaktar dina Facebook-vänner i syfte att försöka lura dem på pengar. Därpå kan de till exempel påstå att du har hamnat i en knivig situation och behöver akut ekonomiskt stöd, varpå dina vänner genomför transaktioner – rakt ner i bedragarens ficka.

Ju snabbare du upptäcker intrånget desto bättre

Ju snabbare du får reda på att din Facebook har blivit kapad desto mindre är riskerna för förluster. Förutom att du skyddar dina vänner från att bli lurade kan du på så sätt stoppa intrånget innan bedragaren byter dina lösenord och får full kontroll över kontot. Följande tecken tyder på att din Facebook har blivit kapad:

  • Dina personliga uppgifter som till exempel användarnamn, lösenord, e-postadresser kopplade till din Facebook har bytts ut.
  • Vänförfrågningar och meddelanden som du själv inte ligger bakom har skickats ut från någon annan – i ditt namn.
  • Du upptäcker innehåll och publiceringar som har lagts upp från din profil, men som du själv inte har publicerat.
  • Det hittar aktiviteter på andra konton där du använder din Facebook för att logga in. Det kan röra sig om din Spotify eller Instagram men i själva verket är det på Facebook som intrånget har ägt rum.

Bedragare byter ditt lösenord samt e-postadress för återställning

När du upptäcker något av dessa nämnda tecken är det troligt att din Facebook har kapats. Följaktligen gäller det som sagt att agera snabbt och effektivt för att få tillbaka kontrollen. Dessvärre är många bedragare själva skickliga på att agera snabbt och effektivt. Innan du vet ordet av är både lösenord för att logga in, samt e-postadresser för återställning, bytta. Detta innebär att det kan bli krångligt få stopp på bedrägeriet.

En kapad Facebook kan leda till minskad trovärdighet

Nu för tiden är det svårt att skilja på den fysiska världen och den digitala. Detta gör sig även gällande när det kommer till vår identitet då många av oss till stor del lever våra liv online. Följaktligen kan ett intrång i vårt Facebook-konto få negativa följder i våra sociala liv och relationer. Bland familjemedlemmar och närstående är det dessutom vanligt med professionella kontakter på Facebook och för många är plattformen även en plats att knyta viktiga kunder i syfte att lyfta karriären. Det kan således vara oerhört känsligt att få sitt Facebook-konto kapat även ur en professionell synpunkt. Inte minst eftersom du riskerar att förlora din trovärdighet när någon drar ner ditt namn i smutsen.

Ett aktivt skydd mot en kapad Facebook

Med ett aktivt skydd mot bedrägerier kan du stoppa kapningen i ett tidigt skede. Detta möjliggörs till exempel med hjälp av digital bevakning av dina personliga uppgifter dygnet runt. Till att börja med gäller det att hålla koll på de mörkare sidorna av internet, som till exempel Darknet. Här sker nämligen kriminell handel med värdefull information, som till exempel inloggningsuppgifter. På den vägen kan bedragare alltså köpa sig möjligheten att kapa någons identitet och ta sig in i privata konton på sociala medier. Om dina inloggningsuppgifter dyker upp på dolda sidor eller i kriminella forum vore det bra med proaktiv varning om att det kan finnas risk för ett kommande intrång. På så sätt får du chansen att agera i tid och ändra dina lösenord till både ditt Facebook-konto och ditt e-postkonto omgående, för att minimera riskerna.

Ensam är sällan stark när vi ställs mot större makter

Eftersom vi alla är en del av någonting mycket större är det lätt hänt att man ibland känner sig maktlös. Ett perfekt exempel på detta är Facebook – med närmare 3 miljarder aktiva användare varje månad. Under de omständigheterna är det förstås svårt att få sin röst hörd om när man behöver hjälp, framförallt om man inte ens kan logga in på sitt Facebook-konto. Bland miljarder aktiva användare finns dessutom både hackers och bedragare så att det räcker och blir över. Det är därför viktigt att man från börjar skapar bra säkerhetsrutiner för att undvika att någon annan kan logga in på sitt privata konto.

SkimSafe online vaktar dina personliga uppgifter dygnet runt

Med SkimSafe Online ingår inte bara proaktiv bevakning av dina uppgifter, utan även experthjälp och assistans för vad du kan göra för att stoppa ett pågående bedrägeri på sociala medier.