Laddar

Vänligen vänta

Något gick fel
Ett fel har uppstått

Kontakta oss på 08-15 51 53 eller info@skimsafe.se för vidare assistans


Försök igen

Vänta...

Kapade konton på sociala medier
Publicerat:

Fler kapade konton på sociala medier

Antalet kapade konton på sociala medier fortsätter att öka. Vi har varnat för bedrägeriet vid flera tidigare tillfällen och det är särskilt Facebook- och Instagram-användare som drabbas.


Vanligaste tillvägagångssättet

  1. Du blir kontaktad av en vän på Messenger. Vad du inte vet är att din väns konto redan har blivit kapat och det är i själva verket en bedragare som skriver till dig.

  1. ”Vännen” ber om ditt telefonnummer. Vännen kan t.ex. vilja värva dig till en tävling eller ett lotteri.

  1. Du får en eller flera sifferkoder skickade till dig på sms och ombeds att skicka vidare dessa till vännen på Messenger. Koderna är i själva verket återställningskoder som bedragarna använder för att nollställa och byta lösenord till ditt Facebook- eller Instagram-konto.


Agera snabbt

Om du upptäcker att någon bytt lösenord eller e-postadress på ditt konto är det viktigt att snabbt vidta åtgärder. Ju tidigare man agerar desto större är chansen att få tillbaka sitt konto och minimera omfattningen av kapningen. Det är nämligen inte bara du som drabbas om ditt konto blir kapat. När bedragarna väl fått kontroll över ditt konto sätter de genast igång med att kontakta dina vänner för att lura dem på samma sätt.


Tvåfaktorsautentisering – en bra säkerhetsåtgärd

Genom att aktivera tvåfaktorsautentisering, även kallat tvåstegsautentisering, höjer du säkerheten för dina digitala konto avsevärt. Det innebär att inloggning på ett konto görs genom två steg: först med lösenord och sedan med en kod som skickas till dig, antingen på sms eller via en autentiseringsapp. På så sätt blir det svårare för utomstående att hacka ditt konto eller göra otillåtna ändringar.


Ta det säkra före det osäkra!

En tvåfaktorsautentisering hindrar dock inte någon från att kontakta dig på det sätt vi har beskrivit ovan. Skicka aldrig koder eller personlig information till någon på sociala medier, inte ens dina vänner. Om en vän frågar efter ditt nummer eller annan personlig information, kontakta vännen utanför plattformen och kontrollera att det verkligen är personen du känner som har skrivit.


Medlemmar SkimSafe Online

För aktiva medlemmar i SkimSafe Online ingår alltid assistans vid kapning av konton på sociala medier. Vi utreder vad som har hänt och hjälper dig att låsa kontot för att stoppa bedrägeriet, samt i vissa fall att du återfår ditt kapade konto. Kontakta oss omedelbart om du upptäcker att du har förlorat tillgång till ett eller flera av dina konton på sociala medier.


Om SkimSafe

Skydda din identitet med SkimSafe! Gör som tusentals andra och skydda dig från ID-kapningar, e-handelsbedrägerier, kapade digitala konton och mycket mer. Vår nya tjänst SkimSafe Online är Sveriges mest omfattande skydd mot moderna bedrägerier – registrera dig idag.

 

Kom igång


Läs mer på temat: