Laddar

Vänligen vänta

Något gick fel
Ett fel har uppstått

Kontakta oss på 08-15 51 53 eller info@skimsafe.se för vidare assistans


Försök igen

Vänta...

Ökar bedrägerierna?
Publicerat:

Ökar bedrägerierna?

7,5 miljarder svenska kronor – så mycket uppgick brottsvinsterna från bedrägerier till under 2023. Men ökar alla bedrägeriformer, eller bara vissa? Färsk statistik från Polisen visar på både positiva och negativa trender för det första kvartalet av 2024 . Vi har samlat några av de viktigaste siffrorna från rapporten.

Totalt anmäldes 56 578 bedrägeribrott mellan januari och mars, en minskning med 4% jämfört med samma period under 2023. Kortbedrägerier är en av de brottsformer som har minskat, men ändå anmäldes nästan 21 000 kortbedrägerier under årets första tre månader. Även antalet anmälda investeringsbedrägerier ligger lägre jämfört med förra året vilket är en positiv utveckling.

Tyvärr inkluderar den positiva trenden inte alla brottsformer. Bedrägerier med internationell anknytning ligger i nivå med 2023, med 22 005 anmälda brott under årets första kvartal. I förhållande till totalen utgör brott med internationell anknytning 39% av alla anmälda bedrägerier, vilket är en ökning från året innan. Bland bedrägeribrott med internationell anknytning är kortbedrägerier den vanligaste kategorin, följt av social manipulation.

Skydda dig mot digitala bedrägerier

Bli medlem på SkimSafe Online så gör vi jobbet åt dig.

Det är en tragisk realitet att äldre och personer med olika funktionsvariationer är en populär målgrupp för bedragare. Av alla anmälda bedrägeribrott står denna grupp för ca 19% och absolut vanligast är bedrägeri genom social manipulation.

En av de kategorier som fortsätter att växa är telefonbedrägerier, även kallat vishingbrott. Under första kvartalet av 2024 har 7801 telefon- /vishingbrott anmälts, en ökning med 6% jämfört med förra året. Anmälningarna sköt i höjden under februari månad för att sedan sjunka i mars.

Den goda nyheten är att de beräknade brottsvinsterna för första kvartalet av 2024 är lägre i jämförelse med 2023. Den dåliga nyheten är att summan trots detta ligger på 131 miljoner svenska kronor på 3 månader. Man uppskattar att bedrägeribrotten i Sverige drar in mer pengar än den svenska narkotikahandeln. Det är vår stora förhoppning att vi får se fler minskningar i statistiken för bedrägeribrott under 2024 och vi håller er uppdaterade.Om SkimSafe

Skydda din identitet med SkimSafe! Gör som tusentals andra och skydda dig från ID-kapningar, e-handelsbedrägerier, kapade digitala konton och mycket mer. Vår nya tjänst SkimSafe Online är Sveriges mest omfattande skydd mot moderna bedrägerier – registrera dig idag.

 

Kom igång


Läs mer på temat: