Laddar

Vänligen vänta

Något gick fel
Ett fel har uppstått

Kontakta oss på 08-15 51 53 eller info@skimsafe.se för vidare assistans


Försök igen

Vänta...

Operatörernas kamp mot bedragarna
Publicerat:

Operatörernas kamp mot spoofing

När man hör om ligor i Spanien och ser statistiken för telefonbedrägerier är det lätt att känna sig uppgiven. Därför är det extra viktigt att ibland vända blicken mot positiva krafter. I detta inlägg fokuserar vi på telefonoperatörerna och deras arbete för att stoppa spoofing.

Alla telefonoperatörer är eniga om vikten av att bekämpa olika typer av bluffsamtal. Under våren 2023 startades därför ett gemensamt projekt av telekomoperatörerna Telia, Tele2, Telenor och Tre med särskilt fokus på att stoppa så kallad spoofing. Utöver de fyra stora telefonoperatörerna har även Polisen och oberoende organisationen Telekområdgivarna medverkat i projektet.

Skydda dig mot digitala bedrägerier

Bli medlem på SkimSafe Online så gör vi jobbet åt dig.

Spoofing är en metod där bedragare manipulerar telefonnummer för att få det att se ut som att samtalet kommer från en betrodd källa, som en bank eller myndighet. För att motverka detta har telefonoperatörerna arbetat på tekniska lösningar för att stoppa möjligheten till spoofing.

I december förra året lanserades den första lösningen i projektets arbete. Den nuvarande lösningen innebär att det inte längre kommer gå att maskera utländska telefonnummer som ett fast svenskt telefonnummer. Innan 2024 är slut är planen att samma ska gälla för mobilnummer som ringer från utlandet. Exakt när spoofing av alla mobilnummer kan stoppas helt beror på när de bindande reglerna lanseras av Post- och Telestyrelsen.

Ett oväntat vapen i kampen mot telefonbedrägerier är hackare som, i vissa fall, har spelat en nyckelroll i att avslöja bedragarna. 

SVT:s Uppdrag Granskning följde under ett halvår en hackares arbete med att kartlägga ett kriminellt nätverks verksamhet och säkra bevismaterial som sedan överlämnades till polisen. Närverket misstänks ha lurat över 1200 svenskar genom bankbedrägerier och kommit över mer än 25 miljoner kronor. Bevismaterialet har lett till flera gripanden och en ledarfigur från Eskilstuna har gripits i Portugal.

Men det är inte bara spoofing som operatörerna försöker stoppa. Telefonoperatörerna har sedan tidigare lanserat ett gemensamt telefonnummer dit man kan rapportera bluffsms. På så sätt får telefonoperatörerna snabbt reda på missbruk och kan stänga av berörda nummer från att skicka fler meddelande. Vidarebefordra bluffsms till 7726 så hjälper du inte bara dig själv, utan även andra från att drabbas av bedrägeri.

Trots operatörernas insatser är det viktigt att fortsätta vara på sin vakt. Samma råd som tidigare gäller – lämna inte ifrån dig känsliga uppgifter till någon som kontaktar dig oanmält. Viktigast av allt är att aldrig godkänna något via BankID på uppmaning av någon annan. Det spelar ingen roll om personen i andra änden är påstridig och menar på att detta är akut och du kan förlora pengar om du inte agerar NU. Lägg på luren och kontrollera sedan själv uppgifterna som påståtts i telefonsamtalet.Om SkimSafe

Skydda din identitet med SkimSafe! Gör som tusentals andra och skydda dig från ID-kapningar, e-handelsbedrägerier, kapade digitala konton och mycket mer. Vår nya tjänst SkimSafe Online är Sveriges mest omfattande skydd mot moderna bedrägerier – registrera dig idag.

 

Kom igång


Läs mer på temat: