Laddar

Vänligen vänta

Något gick fel
Ett fel har uppstått

Kontakta oss på 08-15 51 53 eller info@skimsafe.se för vidare assistans


Försök igen

Vänta...

Skydda dig / Skydda sig i en hackad värld / Hackade abonnemang hos streamingtjänster

6 minutes

Hackade abonnemang hos streamingtjänster

Det är ingen hemlighet att streamingtjänster som Netflix, Cmore, Viaplay, HBO, Youtube och Spotify fullständigt har tagit över vår mediekonsumtion. Utan att blinka köper vi diverse abonnemang och förväntar oss därmed upplevelser med bra flyt och lite krångel. Samtidigt gör vi oss alltmer beroende av våra digitala enheter för att ta del av livets alla goda sidor. Men i samband med att vi har lämnat den analoga världen bakom oss uppstår risker som är svåra att upptäcka. Det finns nämligen ett helt nätverk med kriminella som försöker kapa dina uppgifter och sälja dem vidare på internet. Hackade abonnemang är i själva verket vanligare än du tror och kanske sitter redan någon obehörig och kontrollerar dina konton. Plötsligt byts flytet ut mot krångel.

Hackade abonnemang på streamingtjänster

Kriminell handel med inloggningsuppgifter

På Darknet kan man köpa i princip vilka illegala varor och tjänster som helst. Alla tänkbara sorters droger samt dödliga skjutvapen är produkter som minst sagt chockar när man surfar runt på Dark Web. Men här finns även ett oerhört stort utbud med personliga uppgifter. Bland dessa erbjuds både kortuppgifter och inloggningsuppgifter till privatpersoners digitala konton. Abonnemang till streamingtjänster, som till exempel Netflix, Viaplay och Spotify, kan man alltså komma över billigt. Till saken hör att abonnemangen egentligen någon annan – som faktiskt betalar för tjänsterna. Och om ett konto hackas ökar risken för att flera andra konton blir hackade, till exempel på sociala medier. Därmed kan ett intrång resultera i att du förlorar kontrollen över hela din digitala identitet.

Läs mer om hur SkimSafe kan hjälpa dig om du blir hackad

Så hackas dina konton hos streamingtjänster

Skickliga bedragare kan kapa dina konton utan att du ens märker det. Trots att du har ett antivirusprogram installerat och aldrig lämnar ut dina lösenord riskerar du att drabbas. Detta beror på att kriminella använder sig av metoder som får dig att lämna ut informationen i tron om att allting är i sin ordning. I själva verket befinner du dig till exempel på en falsk hemsida som ägs av bedragare.

Virus som spionerar

Kapningen av dina inloggningsuppgifter kan ske genom virus som infekterar din hårddisk och spionerar på dina aktiviteter i det tysta. När du loggar in på ditt Netflix- eller Spotify-konto sparas då uppgifterna ner och kan sedan därefter användas av bedragare. Dessa virus kan till exempel laddas ner genom att du råkar klicka på bilagor i falska meddelanden. Eller från falska annonser som poppar upp när du surfar på internet.

Nätfiske eller ”Phishing”

Däremot är det vanligare att du helt enkelt lämnar ut dina personliga uppgifter direkt till bedragare via så kallade nätfiskeattacker. Genom att skicka ut e-postmeddelanden som ser ut att komma från företagen kan kriminella lura dig att lämna ut värdefull information. Du kanske får en länk som tar dig vidare till en sida som ser identisk ut med tjänstens äkta hemsida. När du fyller i uppgifterna som kan innefatta både användarnamn, lösenord och kortuppgifter sparas de istället ner av kriminella. Denna metod används inte bara vid kapning av konton på Netflix och Spotify, utan även för att hacka sig in i dina konton på sociala medier, som till exempel Facebook, Instagram, TikTok och Steam.

Social manipulation

En annan metod är att först hacka ett konto på sociala medier och därigenom kontakta dennes vänner och kontakter. Om någon du litar på hör av sig och ber om dina inloggningsuppgifter ökar chansen att du lämnar ut dessa. I själva verket har du blivit kontaktad av en bedragare som på så sätt utsätter även dig för ett bedrägeriförsök.

Från kapning av ett Netflix-konto till en fullständig ID-kapning

Å ena sidan kan det verka ganska oskyldigt att snylta på någons abonnemang för att titta på film och lyssna på musik. Men om vi tittar på det i ett större perspektiv är hackade abonnemang hos streamingtjänster ett obehagligt exempel på hur kriminella hackers och bedragare kan kapa våra konton. Attacken kan nämligen leda till att vi utsätts för en fullständig ID-kapning. Detta beror framförallt på att många av oss använder samma, eller åtminstone liknande lösenord, till flera olika konton.

E-postkontot är särskilt värdefullt

Från streamingtjänsterna kan bedragare komma åt våra sociala medier, eller ännu värre – våra e-postkonton. Anledningen till att e-postkontot är särskilt värdefullt är att det fungerar som säkerhet för andra konton. Bedragare kan härigenom kapa flera av våra digitala profiler genom att välja ”jag har glömt mitt lösenord” och få en återställningslänk skickad till vår e-post. Kapningen av hela din digitala identitet kan ske tämligen fort utan att vi märker något innan det är för sent.

Det kan vara svårt att få tillbaka kontrollen över sitt abonnemang

Med tanke på hur många som använder de stora streamingtjänsterna varje dag kan man förstå att det är svårt att få effektiv hjälp när ett konto blir hackat. Om den som ligger bakom intrånget dessutom har ändrat ditt lösenord och kanske även kapat flera av dina konton, hamnar du i en besvärlig sits. Dels måste du kontakta plattformarna och där få tag på rätt person. Dessutom krävs bevis för att ditt konto faktiskt har blivit kapat. Som enskild användare bland miljoner kan det med andra ord vara svårt att få sin röst hörd. Det bästa vore förstås om du kan förhindra att få dina abonnemang hackade från första början, men om det redan är för sent gäller det att agera snabbt och med effektiva åtgärder.

SkimSafe Online – ger dig fullständig rätt till dina konton

SkimSafe Online har flera fördelar för dig som användare. För det första bevakas dina uppgifter på internet dygnet runt. Och inte bara på de öppna sidorna, utan även på den krypterade del av internet där den mest omfattande kriminella handeln pågår. När dina inloggningsuppgifter har hackats säljs de nämligen i regel vidare på dessa dolda sidor och forum. SkimSafe Online upptäcker omgående när dina uppgifter läggs ut till försäljning och du kan således stoppa ett kommande bedrägeri genom att byta lösenord innan någon obehörig hinner logga in. Vidare hjälper SkimSafe dig att få tillbaka kontrollen över dina abonnemang hos streamingtjänsterna genom att ta kontakt med företagen som ligger bakom plattformen. Detta sker med juridiskt stöd och effektiva metoder som påskyndar processen och ger dig tillbaka kontrollen så snabbt som möjligt.

Läs mer om att skydda sig i en hackad värld