Laddar

Vänligen vänta

Något gick fel
Ett fel har uppstått

Kontakta oss på 08-15 51 53 eller info@skimsafe.se för vidare assistans


Försök igen

Vänta...

Skydda dig / Att skydda sig i en hackad värld / Hackade e-postadresser och konton på sociala medier

6 minutes

Hackade e-postadresser och konton på sociala medier

Facebook, Instagram, TikTok och Snapchat. Gmail, Hotmail, Yahoo och Outlook. Listan med sociala medier respektive e-posttjänster kan göras lång och vi spenderar allt mer tid vid våra uppkopplade enheter där vi kommunicerar, sprider information eller tar del av andras bilder och publiceringar. Diskussionerna om de baksidor som finns med sociala medier handlar ofta om fenomen som ”fake news”, eller för mycket skärmtid. Men våra uppkopplade liv innebär även andra risker som är svårare att se med blotta ögat. Bland annat kan du få dina inloggningsuppgifter hackade och bli utsatt för intrång i dina digitala konton.

Hackade e-postadresser och konton på sociala medier

Vem som helst kan bli hackad

Du kanske redan har fått dina digitala konton kapade någon gång tidigare. Eller har du blivit kontaktad med märkliga meddelanden från en kompis som i själva verket visar sig vara någon annan? Att få sin e-postadress eller sina konton på sociala medier kapade kan hända vem som helst. Det är heller inte alltid enkelt att få tillbaka kontrollen över dina konton efter att de har blivit hackade. Detta beror på att bedragare byter dina lösenord för att du inte ska kunna logga in. På så sätt får de mer tid på sig att fullborda bedrägeriet och lura dig och dina vänner på pengar.

Särskilt viktigt att skydda din e-post

När det kommer till e-postkonton ska du vara särskilt uppmärksam och försiktig. Detta beror på att e-postadressen ofta fungerar som återställning för dina andra konton. Om du till exempel glömmer ditt lösenord kan du trots allt logga in igen genom att välja ”jag har glömt mitt lösenord”. En återställningslänk skickas då till din e-post och du får åter tillgång till ditt konto. Denna möjlighet utnyttjas av bedragare som kan få full kontroll över flera av dina konton genom att hacka din e-post.

Värdefull information i inkorgen

Bland dina mejl i inkorgen kan dessutom annan värdefull information finnas. Både företag och myndigheter använder nämligen din e-postadressför att skicka ut viktiga dokument till sina kunder och användare. Därmed kan ett hackat e-postkonto leda till att bedragare kommer över fler uppgifter som kan användas till bedrägerier. De kan även ta bort meddelanden som tyder på att du har blivit hackad, vilket gör det svårare för dig att upptäcka bedrägeriet. Samtidigt riskerar du då att missa fakturor och påminnelser på sådant som har beställts i ditt namn. Detta kan i sin tur resultera i skulder och betalningsanmärkningar.

Lösenord till e-postkonton finns att köpa på Dark Web

Även om du har ett starkt lösenord finns det risk att dina inloggningsuppgifter kapas. I själva verket har uppskattningsvis sex av tio inloggningsuppgifter till alla e-postkonton redan hackats. Dessa uppgifter läggs ofta ut till försäljning på kriminella sidor och forum på dolda sidor av Internet. På Dark Web, eller Darknet, sker nämligen en omfattande kriminell handel, bland annat med personliga uppgifter. Bedragare kan alltså köpa information som gör det möjligt att utsätta någon för ett ID-kapning eller ett kortbedrägeri. Därför är det viktigt att snabbt få reda på när dessa uppgifter har hackats och lagts ut på Darknet.

Så kan bedragare förstöra för dig på sociala medier

Har du tänkt på vad som skulle hända om du får dina konton på sociala medier kapade? Om du är en person som är aktiv på dessa plattformar har du sannolikt också mer att förlora. I och med att en betydande del av ditt sociala liv sker online kan ett intrång leda till ett försämrat rykte och därmed skadade relationer, antingen privat eller professionellt. Spridning av falska påståenden och tvivelaktig information i ditt namn är vanligt förekommande. Eftersom det dessutom kan ta tid att få tillbaka kontrollen över dina konton finns risken att dina vänner och kontakter hinner ta bort dig från sina kontaktlistor – innan du har hunnit nå ut med information om att i själva verket rör sig om ett intrång.

När du använder sociala medier i professionella syften

Nuförtiden bygger många av oss både våra varumärken och identiteter online. I själva verket sköter allt fler sin marknadsföring online och många sociala medier fungerar idag som kanaler för att locka kunder, lyssnare och följare. Den bild du vill visa upp för omvärlden riskerar därmed att förvrängas i samband med att någon obehörig hackar dina konton och sprider information och påståenden som du inte vill förknippas med. Detta kan leda till försämrat anseende och eventuellt förlorad inkomst. Om du använder dig av sociala medier professionellt är det därmed särskilt viktigt att ta tillbaka kontrollen över dina konton så fort som möjligt.

Därför ska du skydda dina konton även om du inte är aktiv

Sen finns du som inte bryr dig om det där med sociala medier särskilt mycket. Du kanske rentav knappt loggar in. Men så länge du trots allt har ett konto på någon av dessa plattformar bör du ta dig en funderare. Det är nämligen inte nödvändigtvis för din egen skull som du ska skydda dig från hackers och bedragare. Även vänner och kontakter riskererar att utsättas för bedrägeriförsök i samband med att dina konton har blivit hackade. Därför det kan vara desto viktigare att just du ser till att skaffa dig ett proaktivt skydd som håller bedragare på ett betryggande avstånd från dina konton. Detta beror framförallt på att det förmodligen tar längre tid för dig som sällan loggar in att upptäcka intrånget. I det tysta kanske någon försöker lura dina vänner på pengar genom att utge sig för att vara du.

Så försöker bedragare lura dina vänner på pengar

Ju längre tid som dina konton förblir hackade, desto större är risken att personer i din närhet drabbas. Den som ligger bakom intrånget använder sig ofta av din profil i syfte att även lura dina kontakter. De kan till exempel påstå att du har hamnat i en knepig situation ekonomiskt och därför behöver akut hjälp i form av pengar. Ett annat sätt är att skicka ut påhittad information om falska investeringar. Personer som litar på dig riskerar att nappa på dessa lockbeten och ovetandes föra över pengar till kriminella.

Ta tillbaka kontrollen så fort som möjligt

När någon obehörig använder sig av din profil för att på ett eller annat sätt lura till sig pengar eller på andra sätt göra skada innebär inte minst känslor av maktlöshet. Du vill förstås förklara för alla som finns i dina kontaktlistor att det som händer i själva verket rör sig om ett bedrägeri. Dessvärre kan det vara svårt att på ett effektivt sätt nå ut till alla, så länge du inte har tillgång till ditt konto. Av denna anledning är det viktigt att få kontroll på situationen så snabbt som möjligt.

Skydda dina konton från att hackas med SkimSafe Online

Genom att skaffa ett heltäckande skydd mot digitala bedrägerier minimerar du risken för att dina konton hackas. För det första bevakas de dolda sidor och forum på Darknet, där kriminella handlar med personliga uppgifter. Så fort dina uppgifter läcker ut får du en varning och kan då byta dina lösenord. Dessutom får du hjälp att ta tillbaka kontrollen över dina konton i händelse av en kapning. SkimSafe samarbetar även med viktiga kreditupplysningsföretag och myndigheter för att upptäcka misstänka aktiviteter omgående och sätta stopp för bedrägeriet.

Läs mer om hur du skyddar dig