Laddar

Vänligen vänta

Något gick fel
Ett fel har uppstått

Kontakta oss på 08-15 51 53 eller info@skimsafe.se för vidare assistans


Försök igen

Vänta...

Spam-mejl
Publicerat:
Tema: Phishing | Taggar: cybersäkerhet spam

Spam-mejl

Ungefär lika välkommet som brödsmulor i sängen – spam är oönskade meddelanden som skickas till en stor mängd människor utan deras samtycke. Många är dåligt utformade men vissa är mer sofistikerade och kan se ut som den äkta varan. I den här artikeln kikar vi närmare på viktiga kännetecken och hur du kan göra för att minska volymen.

En väg in

Spam kan komma i form av e-post, textmeddelanden, telefonsamtal, eller till och med meddelanden på sociala medier. Ofta är det ett verktyg för att sprida skadlig programvara, bedrägerier, eller för att stjäla personlig information.

Vanliga kännetecken för spam:

Konstiga eller osammanhängande meddelanden: Spam-meddelanden kan vara fulla av stavfel, grammatiska fel, och konstiga fraser som inte verkar ha någon koppling till varandra.

Erbjudanden som verkar för bra för att vara sanna: Meddelanden som lovar att du kan tjäna en stor summa pengar eller ta del av en oväntad förmån, utan någon anledning.

Misstänkta länkar eller bilagor: Spam-meddelanden innehåller ofta länkar eller bilagor som du inte bör klicka på eller öppna eftersom de kan innehålla skadlig programvara.

Avsändaradressen: Ibland kan en spam-avsändare försöka dölja sin riktiga avsändaradress genom att använda falska eller svårfångade e-postadresser.

Håll dem på avstånd!

Att minska mängden spam kan vara en tröttsam och långsiktig process, men ge inte upp! Generellt är det bra att vara försiktig med att lämna ut din e-postadress eller personlig information på webbplatser som inte är pålitliga. Det ökar nämligen sannolikheten att din e-post hamnar på olika mejllistor.

  • Öppna inte mejl som du vet är spam. Det ökar sannolikheten att du kommer få fler liknande mejl.

  • Undvik att klicka på länkar eller öppna bilagor från okända avsändare. Det ökar risken för att din enhet infekteras med skadlig kod eller att du skickas vidare till en bedräglig hemsida.

  • Aktivera din e-postklients spamfilter. Se till att du har aktiverat spamfilter för din inkorg och att den sorterar bort sånt som du inte vill ta emot.

  • Installera en tredje parts spamfilter på din dator och mobiltelefon för att ytteligare filtrera ut oönskade meddelanden. Välj ett spamfilter som är anpassat till din e-postleverantör.

  • Använd inte kontaktuppgifterna som anges i meddelandet för att kontrollera äktheten av ett mejl. Om du känner igen företaget bör du gå till deras officiella hemsida och hämta kontaktuppgifter därifrån. Om det är ett företag som du aldrig har hört talas om och/eller inte kan hitta information om så bör du dra öronen åt dig.

  • Markera meddelanden som skräppost eller blockera avsändaren helt och hållet om det kommer från samma avsändare.

  • Börja om från början och starta en ny e-postadress. Den sista och mest drastiska åtgärden om du fullkomligt överröses med spam. Sätt upp ett auto-svar på din gamla mejladress för att informera om din nya adress.

Om SkimSafe

Skydda din identitet med SkimSafe! Gör som tusentals andra och skydda dig från ID-kapningar, e-handelsbedrägerier, kapade digitala konton och mycket mer. Vår nya tjänst SkimSafe Online är Sveriges mest omfattande skydd mot moderna bedrägerier – registrera dig idag.

 

Kom igång


Läs mer på temat: