Laddar

Vänligen vänta

Något gick fel
Ett fel har uppstått

Kontakta oss på 08-15 51 53 eller info@skimsafe.se för vidare assistans


Försök igen

Vänta...

Vad är dropshipping?
Publicerat:

Vad är dropshipping?

Har du hört talas om så kallad dropshipping? Det är en affärsmodell som används av många e-handelssidor, exempelvis shoppingsajten Temu. I detta inlägg går vi igenom hur dropshipping fungerar och varför det har blivit så vanligt.

Dropshipping tillåter ett företag att sälja produkter utan att lagra några produkter på egen hand. Istället samarbetar de med en grossist eller leverantör som levererar produkterna som säljs. När en kund gör en beställning från online-butiken, skickas en beställning till underleverantören som sedan skickar produkten direkt till kunden. På så vis behöver e-sajten varken hantera lager, förpackning eller frakt – allt detta sköts av leverantören.

Skydda dig mot digitala bedrägerier

Bli medlem på SkimSafe Online så gör vi jobbet åt dig.

Fördelarna med dropshipping är tydliga för säljaren. Eftersom man inte behöver köpa på sig stora lager av varor, är risken för förlust lägre. Man behöver heller inte betala dyra lagerkostnader, eller ansvara för att produkterna fraktas. Allt detta sköter den samarbetspartner som står bakom varan du marknadsför. Ett dropshipping-företag kan därmed teoretiskt sett ha obegränsat med samarbetspartners, vars varor marknadsförs i webbshopen.

Dropshipping möjliggör ofta lägre priser, vilket är fördelaktigt för kunden. Nackdelen är att det är svårare att veta vem som bär ansvaret för att produkten levereras korrekt och håller vad den lovat. Om något går fel kan det vara mycket svårt att få hjälp och många företag går inte att kontakta överhuvudtaget.

Riskerna är helt enkelt större för konsumenten. Om du vill returnera en vara behöver den skickas tillbaka till ursprungsleverantören. Leverantör är alltså inte e-handelssidan som du har beställt ifrån, utan deras samerbetspartner. Den leverantören kan i sin tur ha egna regler som inte framgår tydligt på sajten som du beställt ifrån. Returen kan behöva skickas över halva jordklotet med dyra fraktkostnader som följd. Prislappen står köparen för.

Går det att se ifall ett företag använder sig av dropshipping? Svaret är ja. Här är några tecken att hålla utkik efter:

  • Otydliga kontaktuppgifter: det kan till exempel saknas kontaktvägar eller att företaget anger en privatpersons adress i stället för en företagsadress.
  • Andras omdömen: kolla efter recensioner av nätbutiken i andra forum.
  • Bristfällig information om leveranstid: Leveranstiden kan vara längre än förväntat eftersom leverantören ofta är baserad utanför EU. Var noga med att kontrollera detta innan du slutför köpet.
  • Stavfel på hemsidan: Ibland finns det översättningsfel eller märkliga formuleringar på webbplatsen. Detta kan vara ett tecken på att företaget är utländskt och använder dropshipping.


Om SkimSafe

Skydda din identitet med SkimSafe! Gör som tusentals andra och skydda dig från ID-kapningar, e-handelsbedrägerier, kapade digitala konton och mycket mer. Vår nya tjänst SkimSafe Online är Sveriges mest omfattande skydd mot moderna bedrägerier – registrera dig idag.

 

Kom igång


Läs mer på temat: