Laddar

Vänligen vänta

Något gick fel
Ett fel har uppstått

Kontakta oss på 08-15 51 53 eller info@skimsafe.se för vidare assistans


Försök igen

Vänta...

Vad är en dataläcka
Publicerat:

Vad är en dataläcka?

En dataläcka innebär att känslig eller konfidentiell information kommer i orätta händer. Tänk dig att du har en pärm med viktiga papper hemma. Om någon bryter sig in och tar pärmens innehåll har en ”läcka” inträffat. Detsamma kan hända digitalt med din information som lagras hos olika företag, exempelvis banker eller sociala medier som Facebook.

Hur sker en dataläcka?

Det finns flera orsaker till att en dataläcka sker.

  • Tekniska fel

Ibland kan en bugg, en svaghet eller ett misstag i företagets datasystem göra att informationen blir tillgänglig för utomstående.

  • Mänskliga fel

Någon anställd hos företaget kan råka skicka ut informationen till fel person eller grupp. Läckan är alltså oavsiktlig, men kan likväl få långtgående konsekvenser. Ibland kan information läckas med vilja, exempelvis som i fallet med visselblåsare som medvetet sprider hemlig information till allmänheten.

  • Hackare

Det finns individer och grupper som aktivt arbetar för att komma åt känslig information. De kan utnyttja svagheter i företagets datasystem för att stjäla data och sedan sprida den vidare mot betalning eller gratis.

Skydda dig mot digitala bedrägerier

Bli medlem på SkimSafe Online så gör vi jobbet åt dig.

Olika typer av dataläckor

Vi kommer för inläggets skull fokusera närmare på den typen av dataintrång och läckor som sker med onda avsikter, vanligtvis genom olika hackerattacker.

Dataintrång

Ett dataintrång kan liknas vid ett digitalt inbrott. Precis som en tjuv kan bryta sig in i ditt hem för att stjäla saker, kan en digital ”tjuv” bryta sig in i datorer eller nätverk för att stjäla eller förändra information. Detta kan drabba både privatpersoner och stora företag och organisationer. Ju mer information som lagrats desto större blir oftast läckan.

Malware-attacker

Ordet ”malware” är en förkortning av ”malicious software”, vilket kan översättas till ”skadlig programvara”. Det är som en oinbjuden gäst i din dator eller mobiltelefon som kan göra allt möjligt dumt. Det drabbar både stora organisationer och privatpersoner, och kan orsaka stor skada. Den kan spionera på dig, stjäla dina lösenord eller låsa dig ute från dina egna filer. Några vanliga sätt som malware tar sig in:

1. Bedrägliga e-postmeddelanden

Du kan få ett e-postmeddelande som ser ut att komma från en bank eller en vän, men som i själva verket innehåller en länk eller en fil som installerar malware.

2. Falska uppdateringar

Ibland poppar det upp meddelanden på skärmen som säger att du behöver uppdatera något program. Om det inte är från en källa du litar på, kan det vara malware.

3. Oseriösa webbplatser

Om du surfar på sidor som erbjuder gratis nedladdning av program eller filmer, kan du råka ut för malware.

Phishing

Med hjälp av så kallad phishing, nätfiske, kan en bedragare försöka lura till sig känslig information eller få dig att ladda ner skadlig programvara (malware).

Varför går det inte att ta bort information från en läcka?

När information har läckt ut i cyberrymden är det nästan omöjligt att få bort den helt. Varför då, undrar du kanske?

  • Kopiering

När informationen väl är ute, kan den kopieras och spridas vidare av många olika personer och på många olika platser online.

  • Arkivering

Det finns tjänster som arkiverar webbsidor och information. Därför kan din läckta information finnas kvar även om originalkällan tas bort.

  • Global spridning

Internet har ingen gräns. Information kan lagras på servrar i olika länder, och det kan vara svårt att rättsligt kräva att den tas bort överallt.

  • Dark Net

Det finns delar av internet som inte är tillgängliga för alla, kallat Dark Net – det ”mörka nätet”. Här kan informationen säljas och bytas, långt borta från myndigheternas ögon.

Ökad förståelse ger bättre skydd

Vi hoppas detta ger dig en bättre förståelse för vad en dataläcka är för något och hur de kan ske. Med ökad förståelse blir det också enklare att skydda sig och göra medvetna säkerhetsval framåt.

Med vårt ID-skydd SkimSafe Online ingår proaktiv bevakning av dina personuppgifter och vi varnar dig direkt om dina personuppgifter skulle förekomma i en läcka. På så vis går det att agera snabbt och förhindra att någon annan missbrukar dina uppgifter för brottsliga ändamål. Läs mer.


Om SkimSafe

Skydda din identitet med SkimSafe! Gör som tusentals andra och skydda dig från ID-kapningar, e-handelsbedrägerier, kapade digitala konton och mycket mer. Vår nya tjänst SkimSafe Online är Sveriges mest omfattande skydd mot moderna bedrägerier – registrera dig idag.

 

Kom igång


Läs mer på temat: