Laddar

Vänligen vänta

Något gick fel
Ett fel har uppstått

Kontakta oss på 08-15 51 53 eller info@skimsafe.se för vidare assistans


Försök igen

Vänta...

Publicerat:
Varning för falsk försäljning av Riksbankens e-krona
Bildkälla: Riksbanken

VARNING – falsk försäljning av ”officiella e-kronor”

Riksbanken går nu ut med en varning om falsk försäljning av e-kronor. Privatpersoner ska ha blivit kontaktade av företag som säger sig sälja e-kronor på uppdrag av Riksbanken. Detta är bluff, Riksbanken kontaktar INTE dig om att sälja detta.

Det finns i dagsläget inget beslut från Riksbanken om att ge ut eller sälja e-kronor. Den falska informationen förekommer även på hemsidor och platser i sociala medier. Annonserna kan t.ex. inledas med: ”Nu när det är officiellt och tillgängligt är det många som tar del av den här möjligheten”.

Fakta: E-kronaprojektet

Under projektnamnet e-krona utreder Riksbanken (Sveriges centralbank) förutsättningarna för en potentiell digital centralbanksvaluta för Sverige. Arbetet är delvis ett gensvar på den minskade användningen av fysiska pengar i dagens samhälle. E-kronan skulle fungera som ett komplement till kontanter och skulle innebära att Riksbanken introducerade tjänsten till allmänheten.

Projektet består av tre delar och ämnar utreda juridiska såväl som tekniska aspekter av en eventuell digital valuta. Arbetets första fas inleddes 2017 och Riksbanken har sedan starten producerat tre stycken rapporter med projektets analyser och slutsatser.

Det finns i dagsläget inga beslut om en introduktion av en e-krona. På Riksbankens hemsida kan du läsa mer om projektet och ta del av de rapporter som arbetet genererat hittills.

Vill du få veta först av alla när vi upptäcker nya bedrägerier?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och bli först med att få varningar om nya bedrägerier. Vi håller dina uppgifter säkra och du kan när som helst avanmäla dig.


Om SkimSafe

Skydda din identitet med SkimSafe! Gör som tusentals andra och skydda dig från ID-kapningar, e-handelsbedrägerier, kapade digitala konton och mycket mer. Vår nya tjänst SkimSafe Online är Sveriges mest omfattande skydd mot moderna bedrägerier – registrera dig idag.

 

Kom igång