Laddar

Vänligen vänta

Något gick fel
Något gick fel

Vi har blivit notifierade om problemet.


Försök igen

Vänta...

Det är viktigt att snabbt bli varnad vid en id-kapning
Publicerat:

Viktigt att snabbt bli varnad vid en ID-kapning

Ju snabbare du blir varnad, desto större är chansen att du hinner agera i tid. ID-kapningar kan ske på många olika sätt och det är således viktigt med ett brett och effektivt skydd som varnar omgående. Dessutom gäller det att ta till rätt åtgärder beroende på vilken typ av ID-kapning det rör sig om.

Två vanliga typer av ID-kapningar

I en bedragares jakt på att kapa identiteter finns i huvudsak två vägar att välja mellan. Antingen siktar man in sig på att göra intrång i privata konton online för att lura till sig pengar från den drabbades vänner och kontakter. Detta kan ske med en e-postadress eller ett konto på sociala medier. Eller så använder sig bedragaren helt enkelt av någons personuppgifter för att teckna avtal eller göra beställningar av olika typer av varor, som till exempel presentkort.

Kapning av e-post och sociala medier

Den ena vägen riktar sig mot dina digitala konton, till exempel e-postkontot, eller sociala medier. Som resultat av ett sådant intrång kan bedragaren utge sig för att vara du, och kontakta dina vänner för att försöka lura dem på pengar. För varje minut ökar risken för att någon ska nappa på det bedrägliga betet och göra transaktioner till kriminellas konton. Att omgående få information om att dina inloggningsuppgifter finns tillgängliga för bedragare, ger dig möjlighet att ändra lösenord och skydda dig från intrång.

ID-kapning med hjälp av dina personuppgifter

Den andra metoden riktar in sig direkt på dina personuppgifter, såsom namn, personnummer och adress. Dessa uppgifter finns att hämta på flera öppna sidor och kan användas till ID-kapningar och diverse bedrägerier. Eftersom det räcker med dina personuppgifter för att skriva under avtal, göra beställningar eller teckna abonnemang kan det vara särskilt svårt att skydda sig mot denna typ av brottslighet. Genom att ändra din adress hos Skatteverket kan sluga bedragare kapa din identitet i det tysta. Detta leder i sin tur till att beställda varor skickas till en annan adress utan din vetskap. Fakturorna har dessvärre ditt namn skrivna på sig och du står därmed som betalningsskyldig. Med detta sagt är det viktigt att snabbt bli varnad vid en ID-kapning.

Bli varnad direkt när någon använder dina personuppgifter

SkimSafe Online bevakar dina personuppgifter hos viktiga myndigheter, Darknet och på internet i allmänhet. Så fort ändringar eller publiceringar av dessa uppgifter upptäcks får du en varning. Framför allt handlar det om adressändringar, kreditupplysningar och läckta inloggningsuppgifter, eftersom detta är vanligt förekommande vid ID-kapningar. Med hjälp av SkimSafe kan du återställa dina uppgifter och förhindra att ett bedrägeri sker – innan beställningar görs och varor skickas.

Kriminell handel med privata uppgifter

På Darknet pågår en omfattande handel med personuppgifter, kortuppgifter och inloggningsuppgifter som kan användas till ID-kapningar. Så fort dina privata uppgifter dyker upp på dessa dolda sidor eller krypterade forum, blir du informerad om detta och kan därmed vidta korrekta åtgärder – med hjälp av SkimSafe.


Om SkimSafe

SkimSafe är ett svenskt säkerhetsföretag grundat 2016 och vår vision är att du ska vara trygg i din vardag. Vi utvecklar innovativa produkter och tjänster som hjälper privatpersoner att skydda sig mot moderna bedrägerier. Idag har vi hundratusentals nöjda kunder och vi samarbetar med stora etablerade butikskedjor som Clas Ohlson och MediaMarkt. Vår nya tjänst SkimSafe Online är Sveriges mest heltäckande skydd mot moderna bedrägerier och du kan läsa mer om hur SkimSafe Online kan skydda dig här.