Laddar

Vänligen vänta

Något gick fel
Ett fel har uppstått

Kontakta oss på 08-15 51 53 eller info@skimsafe.se för vidare assistans


Försök igen

Vänta...

Varning för bluffsamtal om dyra köp
Publicerat:

Varning för bluffsamtal om dyra köp

Just nu är det många som blir uppringda gällande dyra köp i deras namn. Bedrägeriet påminner om falska köpbekräftelser på sms, men förfarandet sker istället via telefon.

Så här kan det gå till:

Du blir uppringd av någon som utger sig vara butikspersonal från en stor elektronik-kedja. Hen vill bara berätta att ditt köp har gått igenom och bekräfta att varorna är på väg. Det rör som ofta om stora summor på tiotusentals kronor.

”Hej Anna! Mikael heter jag och ringer från Elgiganten. Jag vill bara stämma av att din betalning på 33 000 kr har gått igenom nu och dina varor kommer levereras hem till dig snart.”

Personen i telefonen är mycket hjälpsam och blir genast orolig när du svarar att du visst inte har gjort något köp. ”Då kan det röra sig om bedrägeri..! meddelar butikspersonen.

För att utreda och stoppa bedrägeriet skickas du vidare till en säkerhetsavdelning, i vissa fall till din bank (efter att de säkerställt vilken bank du har). Där får du tala med en ny person som ser mycket allvarligt på händelsen och lovar att hjälpa dig.

För att stoppa bedrägeriet och förhindra att ytterligare köp görs behöver de bara försäkra sig om att de pratar med rätt person. En snabb legitimering med ditt BankID räcker!

Stjäla så mycket pengar som möjligt

Du som läser detta förstår säkert att detta är bluff alltihop. Men i en stressig situation med skickliga bedragare så kliver folk i fällan, även fast de också vet att man inte ska godkänna något med BankID på det viset. Därefter kan tillvägagångssätten skilja sig men målet är alltid detsamma – att stjäla så mycket pengar från offret som möjligt.

Om du får liknande samtal:

  • Ta reda på vilket företag de ringer ifrån och lägg på.
  • Leta sedan själv reda på kontaktuppgifter till företaget och kontakta dem.
  • Om du misstänker att det har dragits pengar från ditt kort som du inte har godkänt ska du ringa din bank omedelbart. Obs! Låt dig inte vidarekopplas från någon annan som ringer dig.


Om SkimSafe

Skydda din identitet med SkimSafe! Gör som tusentals andra och skydda dig från ID-kapningar, e-handelsbedrägerier, kapade digitala konton och mycket mer. Vår nya tjänst SkimSafe Online är Sveriges mest omfattande skydd mot moderna bedrägerier – registrera dig idag.

 

Kom igång


Läs mer på temat: