Laddar

Vänligen vänta

Något gick fel
Ett fel har uppstått

Kontakta oss på 08-15 51 53 eller info@skimsafe.se för vidare assistans


Försök igen

Vänta...

Viruslänkar i SMS - så fungerar det
Publicerat:

Viruslänkar i SMS – hur fungerar det?

Falska SMS som innehåller länkar med virus har blivit vardagsmat. SMS:en ser många gånger ut att komma från betrodda avsändare, men verkligheten är en annan. Den som klickar på länken i SMS:et riskerar att ladda ner virus som tar över din telefon.

Så går det till

SMS:et innehåller ofta ett kort textmeddelande och sedan en länk. Det kan till exempel handla om ett nytt röstmeddelande eller ett paket som väntar på dig. Men meddelandet är falskt och länken leder till ett virus. Den som klickar på länken skickas vanligen vidare till en extern sida där man uppmanas att ladda ner en app för att följa sitt paket eller lyssna på röstmeddelandet. När appen laddas ner installeras viruset på din enhet.

Två exempel på bluff-SMS

FluBot och andra virus

Det finns många olika virus och nya tillkommer ständigt. Kanske minns du FluBot-viruset som cirkulerade efter reaveckan Black Week, i november förra året? Syftet med ett virus är att ta kontroll över enheten. Virus som installerats på telefonen kan stjäla inloggningsuppgifter, lösenord och annan känslig information. Det kan dessutom ta över appar och andra funktioner på telefonen. Viruset kan sedan spridas vidare genom nya falska SMS till alla dina kontakter.

Hur vet du om du laddat ner ett virus?

Ibland går det lite snabbt och man klickar på en länk utan att tänka efter. Det kan vara svårt att veta säkert om du laddat ner ett virus eller inte. Var uppmärksam på om: 

  • Din telefon beter sig på ett sätt du inte är van vid.
  • Samtal och SMS går ut från din telefon till dina kontakter och andra som du inte själv känner till.
  • Det finns okända poster på din mobilfaktura.

Om du drabbas:

  • Genomför en fabriksåterställning av enheten.
  • Var noga med att bara använda säkerhetskopior som gjordes innan din enhet infekterades om du gör en återinstallation med säkerhetskopia.
  • Byt lösenord till digitala konton, särskilt dem som du loggat in på efter att din enhets infekterats.


Om SkimSafe

Skydda din identitet med SkimSafe! Gör som tusentals andra och skydda dig från ID-kapningar, e-handelsbedrägerier, kapade digitala konton och mycket mer. Vår nya tjänst SkimSafe Online är Sveriges mest omfattande skydd mot moderna bedrägerier – registrera dig idag.

 

Kom igång


Läs mer på temat: