Laddar

Vänligen vänta

Något gick fel
Ett fel har uppstått

Kontakta oss på 08-15 51 53 eller info@skimsafe.se för vidare assistans


Försök igen

Vänta...

Antalet kortbedrägerier ökar
Publicerat:

Antalet kortbedrägerier ökar

Efter en längre tids nedåtgående trend har kortbedrägerierna börjat öka igen. Hittills har 41 000 kortbedrägerier anmälts under 2023, vilket är en kraftig ökning jämfört med tidigare år. Under maj månad vad ökningen mer än 60% jämfört med samma period året innan.

Enligt Lotta Mauritzson, samordnare på Nationellt bedrägericentrum, har bedragarna lärt sig runda systemet.

Bedragarna har förstått att man behöver befinna sig utanför EU:s plattformar för att kunna begå de här brotten.”

I samtliga anmälningar har bedrägeriet skett utan tillgång till det fysiska kortet (svt). Uppgifterna kan till exempel stulits genom dataintrång och uppgifterna säljs sedan vidare på Darknet.

Det här kan vem som helst utsättas för, alla som har ett betalkort.” – Lotta Mauritzson, samordnare på Nationellt bedrägericentrum.

Lyssna på inslaget i Ekot ▶︎

Darknet

Darknet utgör de mest svåråtkomliga delarna av internet, och kan beskrivas som slutdestinationen genom Dark Web. Det fungerar bland annat som en plats för anonyma transaktioner där varken köpare eller säljare kan spåra varandra. Det gör det till en perfekt plats för olaglig handel. Här säljs bl.a. narkotika, vapen och stulna personuppgifter. Handeln med personuppgifter har vuxit i takt med digitaliseringen, och just kortuppgifter är mycket populärt.

Bevakning på internet och Dark Web 24/7

Det är med andra ord otroligt viktigt att hålla koll på var dina personliga uppgifter befinner sig. Bevakning av DarkWeb är avgörande för ett effektivt ID-skydd och för oss är det en självklarhet att det ingår i vårt ID-skydd: SkimSafe Online. Bevakningen är aktiv dygnet runt, året om, och scannar kontinuerligt miljontals källor.

Källa: Sveriges Radio och Polismyndigheten


Om SkimSafe

Skydda din identitet med SkimSafe! Gör som tusentals andra och skydda dig från ID-kapningar, e-handelsbedrägerier, kapade digitala konton och mycket mer. Vår nya tjänst SkimSafe Online är Sveriges mest omfattande skydd mot moderna bedrägerier – registrera dig idag.

 

Kom igång


Läs mer på temat: