Laddar

Vänligen vänta

Något gick fel
Ett fel har uppstått

Kontakta oss på 08-15 51 53 eller info@skimsafe.se för vidare assistans


Försök igen

Vänta...

Nationellt bedrägericentrums årsrapport 2022
Publicerat:

Nationellt bedrägericentrums årsrapport 2022

Nu har Nationellt bedrägericentrum (NOA) släppt sin senaste rapport om bedrägeribrott under 2022. Vishing-bedrägerier står för en av de kraftigaste ökningarna med brottsvinster på ofattbara 620 miljoner. Vi har sammanfattat viktiga trender från rapporten.

De största kategorierna

Totalt anmäldes 193 391 bedrägeribrott under 2022 vilket är en ökning jämfört med året innan. De största brottskategorierna är kortbedrägerier och social manipulation.* Under december ökade antalet anmälda kortbedrägerier med 35% jämfört med samma månad 2021. Investeringsbedrägerier är en annan kategori som ökat kraftigt jämfört med 2021 och sett till hela året ökade volymen med 41%.

Genomsnittliga brottsvinstsumman vid vishing-bedrägeri 2022: 51,6 miljoner kronor

Internationella anknytningar

Som du säkert läst och hört på nyheterna är det allt fler bedrägeribrott som har internationella anknytningar. Under 2022 förekom 61 648 brott med internationell anknytning och den största brottskategori är även där kortbedrägerier.

Rekordstora brottsvinster

Ett av de mest anmärkningsvärda fynden i rapporten är de brottsvinster som kopplas till Vishing-bedrägerier. Under hela året stals drygt 620 miljoner kronor genom vishing-bedrägerier. Under enbart december månad var den summan 73 miljoner kronor. Ökningen av just vishing-bedrägerier har stigit kraftigt de senaste åren med en ökning på 308% mellan 2019 och 2022.

Källa: Polisen – Nationellt Bedrägericentrum (NOA)

* Övriga brottskategorier i rapporten: identitetsbedrägeri (5%), faktura (4%), annons (19%), snyltning/grov fordring/försäkring (1%), övriga (14%) och bidrag (6%).


Om SkimSafe

Skydda din identitet med SkimSafe! Gör som tusentals andra och skydda dig från ID-kapningar, e-handelsbedrägerier, kapade digitala konton och mycket mer. Vår nya tjänst SkimSafe Online är Sveriges mest omfattande skydd mot moderna bedrägerier – registrera dig idag.

 

Kom igång


Läs mer på temat: