Laddar

Vänligen vänta

Något gick fel
Ett fel har uppstått

Kontakta oss på 08-15 51 53 eller info@skimsafe.se för vidare assistans


Försök igen

Vänta...

DN belyser problemet med stulna inloggningsuppgifter
Publicerat:

DN belyser problemet med stulna inloggningsuppgifter

I ett grävande reportage uppmärksammar nu Dagens Nyheter det stora problemet med digitala identitetsstölder. I månader har journalister vid tidningen kartlagt handel med stulen information och avslöjar att tusentals svenskars hackade datorer finns till salu på en hemlig sajt. Priset för tillgång till en hackad dator? Under 200 kronor.

Hundratusentals hackade datorer

Den hemliga marknadsplatsen kallas för Genesis och kan enkelt jämföras med en olaglig version av Blocket eller Tradera. Här säljs tillgång till individers datorer komplett med inloggningsuppgifter, digitala konton och surfvanor. Uppgifter till flera hundra tusen hackade datorer finns tillgängliga och antalet ökar konstant.

Exakt hur hackningen går till är ännu okänt. En möjlig förklaring är att den skadliga mjukvaran göms i spel och andra program som sedan laddas ner på datorn. När viruset väl spritt sig kan köpare på Genesis enkelt få tillgång till all information på datorn.

Din digitala identitet

Vad händer sen? Det finns flera sätt att utnyttja någon annans uppgifter för bedrägliga syften. Fundera själv över hur pass mycket personlig information du förvarar på din telefon och dator, och sedan vad någon annan skulle kunna göra med den. Med en stulen digital identitet kan någon exempelvis ta lån i ditt namn, eller kontakta dina vänner och familj för att be om pengar utan att du märker det. Risken för bedrägeri är stor och uppgifterna kan även utnyttjas för s.k. ransomware-attacker. Det var en sådan som slog ut hela Coops kassasystem under sommaren 2021. 

Dark Web, Dark Net, Deep Web – kärt barn har många namn. Vad vet du om om det ”dolda internet”?

Viktigt att uppmärksamma problemet

Även om utvecklingen är skrämmande, är det bra att problemet äntligen uppmärksammas av de stora medierna. I praktiken är Genesis bara en i mängden av de illegala marknadsplatser för personliga uppgifter som finns på Dark Web. Genom att öka medvetenheten och kunskapen kan vi motverka att fler drabbas och göra det svårare bedragarna.

Vilka uppgifter har du lagt in i Portalen?

Det är med andra ord viktigt att hålla koll på dina uppgifter och var de befinner sig. Du vet väl om att online-bevakning ingår i ditt skydd med SkimSafe Online? Lägg till personnummer, e-postadress(er) och kortuppgifter för att hålla koll på om dem används eller finns till försäljning ute på nätet. Var alltid försiktigt med vad du laddar ner för program till din dator och vilka källor du använder.


Om SkimSafe

Skydda din identitet med SkimSafe! Gör som tusentals andra och skydda dig från ID-kapningar, e-handelsbedrägerier, kapade digitala konton och mycket mer. Vår nya tjänst SkimSafe Online är Sveriges mest omfattande skydd mot moderna bedrägerier – registrera dig idag.

 

Kom igång


Läs mer på temat: