Laddar

Vänligen vänta

Något gick fel
Ett fel har uppstått

Kontakta oss på 08-15 51 53 eller info@skimsafe.se för vidare assistans


Försök igen

Vänta...

Bluffsajter lurar konsumenter på nätet
Publicerat:

Bluffsajter lurar svenska konsumenter

Handlar du på nätet ibland? Se då upp för falska sajter som utger sig för att vara det välkända originalet. Istället för de där springskorna som du beställt riskerar du att få hem en billig skräpprodukt.

Skickar medvetet fel vara

Svenska konsumenter har i flera år lurats av fejkade hemsidor som utger sig för att vara kända varumärken som Nike, Lululemon och Adidas. Dagens Nyheter uppmärksammade nyligen problemet med den falska e-handeln i en lång artikel. I vissa fall dyker varan som du beställt helt enkelt aldrig upp och bedrägeriet är ett faktum. En vanlig variant är att du får en annan vara, en skräpprodukt, som ett par solglasögon i plast. Varför undrar du? För att kringgå bedrägerilagen.

Skydda dig mot digitala bedrägerier

Bli medlem på SkimSafe Online så gör vi jobbet åt dig.

Företag i utlandet

Om företaget skickar en annan produkt klassas det nämligen inte som bedrägeri utan faller under marknadsföringslagen. Det blir på så vis svårare att hävda bedrägeri och få upprättelse. Många blufföretag verkar dessutom från Asien, vilket gör det ännu svårare att få fast bedragarna.

Kortuppgifter säljs vidare

Det är illa nog att bli blåst på produkten man har beställt och betalat för. Än värre är att de kortuppgifter du har lämnat ifrån dig vid köpet i vissa fall säljs vidare på Dark Net. Trots att nätbedrägerierna ökar globalt uppklaras allt färre bedrägeribrott. 2022 hade endast 4% av dessa brott klarats upp, den lägsta siffran på nästan ett decennium.

Professionell yta

I och med digitaliseringen behöver bedragarna inte längre begränsa sig till ett specifikt land och med basal kunskap går det snabbt att sätta upp en snygg front. Det blir allt enklare att göra proffsiga hemsidor och kopiera originalet, något som syns tydligt på dessa exempel:

Exempel på bluffsida
Denna sida är fejk.
Altras riktiga hemsida
Detta är Altras officiella hemsida.

Bilder: Dagens Nyheter

Syna bluffen

Så hur ska man tänka om man vill beställa något på nätet och känner sig osäker?

● Undersök alltid sajtens trovärdighet. Ta reda vilket företag som ligger bakom: finns deras namn, kontaktuppgifter och information om var företaget finns?

● Många bluffsidor lockar med låga priser för att fånga din uppmärksamhet. Om priset är betydligt lägre än på andra sajter kan det vara en varningssignal.

● Hur är språket? Många sajterna använder automatiska översättningar vilket ibland gör att formuleringar kan bli helt fel.

● Om du tycker något känns fel så kolla också omdömen om sajten på till exempel Google eller Trustpilot. Finns det varningar om företaget från andra?

Tips!

Om du betalar med faktura eller kreditkort omfattas ditt köp av konsumentkreditlagen. Det ökar ditt skydd om du skulle gå på en nitlott. Du kan också spärra ditt kort för internetköp så att andra inte kan utnyttja det. När du själv ska handla något på nätet kan du låsa upp spärren tillfälligt.

Proaktiv bevakning och experthjälp

Vi på SkimSafe arbetar aktivt för att skydda våra medlemmar från e-handelsbedrägerier. Skulle du drabbas får du alltid en personlig handläggare som utreder och driver ärendet åt dig. Som medlem av SkimSafe Online ingår alltid bevakning av nät och Dark Net. På så vis får du omedelbart reda på ifall t.ex. dina inloggningsuppgifter eller kortuppgifter finns ute till försäljning.

I skyddet ingår även Bedrägerikollen helt kostnadsfritt. Det innebär att du alltid kan kontakta oss för att bedöma äktheten av exempelvis hemsidor, mejl och fakturor. Testa Sveriges mest heltäckande ID-skydd idag om du inte redan är medlem!Om SkimSafe

Skydda din identitet med SkimSafe! Gör som tusentals andra och skydda dig från ID-kapningar, e-handelsbedrägerier, kapade digitala konton och mycket mer. Vår nya tjänst SkimSafe Online är Sveriges mest omfattande skydd mot moderna bedrägerier – registrera dig idag.

 

Kom igång


Läs mer på temat: