Laddar

Vänligen vänta

Något gick fel
Ett fel har uppstått

Kontakta oss på 08-15 51 53 eller info@skimsafe.se för vidare assistans


Försök igen

Vänta...

Ta hjälp av Bedrägerikollen från SkimSafe
Publicerat:

Bedrägerikollen

Bedragare är tyvärr idag väldigt duktiga på att skapa snygga hemsidor och/eller efterlikna kända företag. Du kanske har mottagit ett meddelande från ett företag som verkar lite konstigt? Vill du handla på en hemsida du inte använt förut men vill kontrollera om den är äkta? Då finns Bedrägerikollen här för dig. Våra experter hjälper dig med att utreda och göra en bedömning om det är äkta eller falskt.

Vad är Bedrägerikollen?

Vår filosofi är att du ska känna dig trygg på internet och i det digitala samhället. Därför erbjuder vi nu Bedrägerikollen som en kostnadsfri del i SkimSafe Online som hjälp att undvika bedrägeri.

Bedrägeriförsök via epost, SMS och falska hemsidor är tyvärr väldigt vanligt idag. Dessa meddelanden och hemsidor kallas för Phishing (nätfiske) och grundar sig i att lura till sig dina personliga uppgifter för att orsaka skada. Bedragarna är väldigt duktiga på att skapa trovärdiga meddelanden och hemsidor med kampanjer, tävlingar eller brådskande ärenden där du blir ombedd att lägga till eller uppdatera dina uppgifter. Det kan därför vara svårt att veta vad som är äkta och vad som är falskt.

Får du ett sådant meddelande kan du skicka det till oss direkt, så reder vi ut om det är bluff eller inte!

Falska hemsidor och bluffmeddelanden

Oftast är det myndigheter eller kända företag med hög trovärdighet som blir kopierade. Du kanske har hört varningar på nyheterna om falska meddelanden som kommer ifrån Skatteverket eller olika banker? Bedragarnas taktik är att använda stora företag eller myndigheter som de flesta med stor sannolikhet känner till.

Konsekvenserna av en falsk hemsida eller ett bluffmeddelande kan vara t.ex. att du för över pengar till en helt okänd person som du tror är ett företag. Ett vanligt förekommande exempel är epost och SMS från ”PostNord”, där du ombeds sätta in pengar för olika avgifter som tillkommit. Det är inte ovanligt heller att man tror att man handlar på en äkta hemsida, som sedan visar sig vara fejk när du varken mottar varor eller kan kontakta företaget. Den ekonomiska skadan kan bli stor även om det du betalar är en mindre summa. Har du skrivit in dina kortuppgifter eller annan känslig information, kan bedragarna använda dessa för att orsaka större skada och handla med din information.

Så använder du Bedrägerikollen

Att ta hjälp av Bedrägerikollen är enkelt. Det enda du behöver göra är att skicka ett epostmeddelande till info@skimsafe.se.

Vi hjälper dig att:

  • Undersöka äktheten i mottagna epostmeddelanden eller SMS från företag och myndigheter
  • Ta reda på om en hemsida du vill använda är falsk eller inte
  • Kontrollera om fakturor du mottagit är äkta

Skickar du ett epostmeddelande, ange ”Bedrägerikollen” i ämnesrader för snabbare hantering.

Tips – så undviker du falska meddelanden och hemsidor:

  • Kontrollera webbadressen och avsändaren. Bedragarna försöker nämligen ofta härma ett företags adress och sedan lägga till ett ord eller använda en annan domän för att göra adressen unik.
  • Kolla stavningen på sidan. Eftersom en seriös hemsida inte ska ha grammatiska fel eller stavfel i texten, så kan detta avslöja bluffen. Det är inte ovanligt att bedragare använder sig av automatiska översättningsprogram som gör att det blir fel i texten.
  • Sök på webbadressen i din sökmotor – t.ex. Google eller Bing. Om det är en äkta hemsida så bör den dyka upp bland de första träffarna.
  • Seriösa företag har kontaktuppgifter i sina meddelanden. Kontrollera därför kontaktuppgifterna som finns i meddelandet och jämför dem med myndigheten eller företagets egna hemsida.
  • Är det rimligt? Påträngande relkam, stora rabatter och nedräknare är nämligen vanligt förekommande på falska hemsidor. Anledningen tilll detta är att du ska agera impulsivt och inte tänka över ditt beslut. Kom ihåg: Om det låter för bra för att vara sant, så är det antagligen det.

Vill du få veta först av alla när vi upptäcker nya bedrägerier?

Som prenumerant på vårt nyhetsbrev är du först med att få varningar om nya bedrägerier. Ange ditt mobilnummer om du även vill få varningar via SMS. Vi håller dina uppgifter säkra och du kan när som helst avanmäla dig.


Om SkimSafe

SkimSafe är ett svenskt säkerhetsföretag grundat 2016 och vår vision är att du ska vara trygg i din vardag. Vi utvecklar innovativa produkter och tjänster som hjälper privatpersoner att skydda sig mot moderna bedrägerier. Idag har vi hundratusentals nöjda kunder och vi samarbetar med stora etablerade butikskedjor som Clas Ohlson och MediaMarkt. Vår nya tjänst SkimSafe Online är Sveriges mest heltäckande skydd mot moderna bedrägerier och du kan läsa mer om hur SkimSafe Online kan skydda dig här.


Läs mer på temat: