Laddar

Vänligen vänta

Något gick fel
Ett fel har uppstått

Kontakta oss på 08-15 51 53 eller info@skimsafe.se för vidare assistans


Försök igen

Vänta...

Johan blev målvakt i kriminell konflikt
Publicerat:
Tema: Nyheter | Taggar: bedrägeri id-kapning

Johan blev målvakt i kriminell konflikt

Det görs inga ordentliga kontroller vid ägarbyte av ett fordon. Johan** blev indragen i en gängkonflikt efter att han ovetandes skrivits över som ägare av en gammal bil. Med SkimSafe Online hade det kunnat stoppas i tid och Johan hade aldrig involverats i en kriminell härva.

Det hela började när Johan fick hem ett brev från Transportstyrelsen. Brevet informerade om att han stod som ägare till en 30 år gammal Volvo med körförbud. Några dagar efter att bilen skrivits över på honom användes bilen vid flera gängrelaterade skjutningar i södra Sverige. Johan hade utnyttjats som så kallad bilmålvakt. Hur kunde det ske?

Skydda dig mot digitala bedrägerier

Bli medlem på SkimSafe Online så gör vi jobbet åt dig.

Det är enkelt att göra ett ägarbyte av ett fordon; det räcker med att skicka in en ifylld blankett till Transportstyrelsen. Det görs inga systematiska kontroller av uppgifterna på blanketten och den nya ägaren behöver inte bekräfta sina uppgifter. I Johans fall hade man angett fel telefonnummer, men trots det hade bytet godkänts.

Det skulle visa sig att det var en gammal bekant som skrivit Johan som ägare av bilen. De hade inte haft kontakt på flera år, men Johan kände till att personen var inblandad i kriminell verksamhet. Johan påverkades starkt av händelsen och mådde dåligt under en lång tid:

Jag gick igenom tre-fyra månaders stress och press och dåligt mående. Jag kunde inte äta ordentligt. Jag mådde inte bra. Jag kunde inte sova på nätterna.

Johans fall är inte unikt. Nyhetsredaktionen på SR:s Ekot har undersökt fall där skrotbilar som ägs av någon annan har använts vid grova brott. I flera av fallen har blanketterna som skickats in till Transportstyrelsen innehållit felaktigheter. Med SkimSafe Online hade det som hände Johan kunnat stoppas direkt.

Ingen kan obemärkt registrera dig som ägare för en bil, folkbokföra sig på din adress, eller teckna mobilabonnemang i ditt namn när du har SkimSafe Online. Vi bevakar dina personuppgifter dygnet runt och så fort vi märker av aktivitet på ditt personnummer informerar vi dig på sms och mejl. Vi bevakar alla relevanta myndighetsregister och kreditupplysningsföretag, telefonoperatörer och företagsregister. 

Låt oss hålla koll på bedragarna, så att du kan fokusera på resten av livet!

**Johan heter egentligen något helt annat och bilden som använts föreställer inte någon person inblandad i fallet. Källa: SROm SkimSafe

Skydda din identitet med SkimSafe! Gör som tusentals andra och skydda dig från ID-kapningar, e-handelsbedrägerier, kapade digitala konton och mycket mer. Vår nya tjänst SkimSafe Online är Sveriges mest omfattande skydd mot moderna bedrägerier – registrera dig idag.

 

Kom igång


Läs mer på temat: