Laddar

Vänligen vänta

Något gick fel
Ett fel har uppstått

Kontakta oss på 08-15 51 53 eller info@skimsafe.se för vidare assistans


Försök igen

Vänta...

Publicerat:

Vad hade du gjort?

Känner du igen ett bedrägeriförsök när du ser det? Testa dina kunskaper för att se om du ser igenom bluffarna! Svaren hittar du längst ner i inlägget.

Du får ett sms från ett inkassobolag där det står att det finns ett inkassoärenden i ditt namn hos dem.

De har försökt nå dig på telefon och mejl tidigare utan framgång och nu meddelar de att din skuld måste betalas för att undvika att den skickas vidare till Kronofogden. I sms:et står ett telefonnummer som man kan nå dem på.

Vad gör du?

 1. Ringer genast telefonnumret som står i sms:et och kontrollerar vad skulden gäller.

 2. Slänger sms:et och ignorerar informationen eftersom du vet att du inte har någon obetald skuld någonstans.

 3. Googlar på inkassobolagets namn och ringer telefonnumret som står på deras hemsida för att kontrollera informationen.

Skydda dig mot digitala bedrägerier

Bli medlem på SkimSafe Online så gör vi jobbet åt dig.

Du blir uppringd av en person som jobbar på en välkänd elektronikbutik. Hen vill bara meddela att din beställning av en ny MacBook Pro för 33 000 kr har hanterats och kommer skickas inom kort.

Eftersom du inte har beställt någon dator blir butikspersonen orolig och misstänker att du har drabbats av ett bedrägeri. Hen skickar dig därför vidare till deras säkerhetsavdelning. För att stoppa bedrägeriet så fort så möjligt frågar personen på säkerhetsavdelningen vilken bank du har.

Vad gör du?

 1. Lägger på och blockerar telefonnumret. Du bryr dig inte om det som sagts eftersom du vet att du inte har beställt någon dator.

 2. Meddelar vilken bank du har och ger dem den information som efterfrågas så att bedrägeriet kan stoppas så snabbt som möjligt.

 3. Ber om att få veta vilken butik de ringer ifrån och vad butikspersonen heter. Lägger på och tar sedan själv reda på ett telefonnumret till deras kundtjänst som du ringer upp för att kontrollera informationen.

En Facebook-vän kontaktar dig på Messenger med ett roligt förslag!

Hon ska delta i en tävling där man kan vinna ett presentkort från IKEA värt 10 000 kronor. För att delta behöver hon få med sig två vänner till på tåget och hon undrar om du vill vara med. Det är helt gratis, hon behöver bara ditt telefonnummer!

Hon förklarar att du kommer få en kod skickad till din telefon och ber att du skriver koden till henne på Messenger. Det kommer en sexsiffrig kod till dig på sms.

Vad gör du?

 1. Struntar i att skicka koden men ber om en länk till tävlingen så att du kan skicka den vidare till andra som också vill delta.

 2. Du skickar aldrig koder eller personlig information till någon på Messenger. Istället ringer du upp din vän på telefon och frågar om det hon skrivit stämmer.

 3. Du skickar koden du fått på sms till vännen på Messenger och hoppas på att ni vinner.

När du skrollar i ditt Facebook-flöde dyker det upp nyhetsartikel från Expressen som berättar att Gunde Svan tjänat hundratusentals kronor efter att han investerade en liten summa pengar genom en superenkel app.

Vad gör du?

 1. Struntar i artikeln, du är inte intresserad av att investera pengar i saker på nätet. Du misstänker dessutom att artikeln är falsk.

 2. Du blir nyfiken och vill läsa mer. Kanske kan du också tänka dig att investera en liten summa om risken är låg och Gunde Svan intygar hur bra det är.

 3. Du klickar direkt på artikeln för att ta reda på hur man går till väga för att investera genom appen. Dessutom delar du tipset med andra på sociala medier så att de också kan tjäna pengar.

Du får ett mejl från Elgiganten där det står att du är en av finalisterna i deras stora jubileumslotteri.

Som finalist har du möjlighet att vinna en Dyson-dammsugare till ett värde av 8990 kronor. Allt du behöver göra för att bekräfta ditt deltagande är att klicka dig vidare till tävlingsformuläret och berätta varför just du är värd en ny Dyson-dammsugare.

Det kostar 1 krona att bekräfta ditt deltagande och skicka in motiveringen. Du betalar enkelt med kort eller Swish när du skickar in formuläret.

Vad gör du?

 1. Tänker noga igenom en bra vinstformulering innan du klickar dig vidare till formuläret och anmäler ditt intresse genom att betala 1 krona.

 2. Du avvaktar och undersöker mejlet noga. Du kollar avsändare, länkar och språk innan du gör något mer. Du kollar även med Elgigantens kundtjänst för att se om de har någon sådan tävling.

 3. Du blir misstänksam och svarar på mejlet du fått för att fråga om det verkligen är äkta och sant att du är en av finalisterna.

Fråga 1. Det rätta svaret är alternativ C.
Använd bara kontaktuppgifter som står på ett företags officiella hemsida för att kontrollera informationen.

Fråga 2. Det rätta svaret är alternativ C.
Du ska inte låta dem koppla dig vidare till någon säkerhetsavdelning och aldrig ge ut personlig information som vilken bank du använder. Ta reda på var de ringer ifrån, lägg på och leta sedan fram kontaktuppgifterna till företaget för att kontrollera om uppgifterna stämmer. Läs mer

Fråga 3. Det rätta svaret är alternativ B.
Detta är ett vanligt bedrägeriförsök och vännens Facebook-konto har sannolikt blivit kapat. Du ska aldrig skicka koder eller annan känslig information till någon på Messenger. Läs mer

Fråga 4. Det rätta svaret är alternativ A.
Du har helt rätt i att artikeln är falsk! Det finns inga investeringar som är riskfria och kan generera så höga vinster. Att det är en välkänd person som sägs ha tjänat pengar är en stor varningsklocka. För att förhindra att andra går på bluffen är det extra bra om du anmäler den som bedrägeriförsök på Facebook. Läs mer

Fråga 5. Det rätta svaret är alternativ B.
Den som undersöker ett sådant mejl kommer nämligen komma fram till att det ä falskt. Genom att dessutom kolla deras hemsida och eventuellt kontakta deras kundtjänst kan du få ett säkert svar.


Om SkimSafe

Skydda din identitet med SkimSafe! Gör som tusentals andra och skydda dig från ID-kapningar, e-handelsbedrägerier, kapade digitala konton och mycket mer. Vår nya tjänst SkimSafe Online är Sveriges mest omfattande skydd mot moderna bedrägerier – registrera dig idag.

 

Kom igång


Läs mer på temat: