Laddar

Vänligen vänta

Något gick fel
Ett fel har uppstått

Kontakta oss på 08-15 51 53 eller info@skimsafe.se för vidare assistans


Försök igen

Vänta...

Kändisarnas upprop mot Meta
Publicerat:

Kändisarnas upprop mot Meta

I ett öppet brev till Meta frågar sig en rad kända svenska personligheter vad företaget tänker göra åt bedrägerierna som sker öppet på dess plattformar.

Har fått nog

Svenska kändisar är trötta på att utnyttjas för falska annonser och konton på Facebook och Instagram. Efter upprepade och fruktlösa försök att få svar från Meta har de fått nog. I en debattartikel i Dagens Nyheter skriver Carola, Rickard Söderberg och Charlotte Perrelli m.fl. ett öppet brev till företaget Meta för att ställa dem till svars:

”När ni säger att ni åtagit er att skydda den personliga integriteten, hur anser ni själva att ni lyckats? När ni vill se till att innehållet är äkta, vad är det ni menar? Och när ni ber användarna att hjälpa er följa lagen, på vilket sätt ska det enligt er gå till? Era miljontals användare, bara här i Sverige, bombarderas dagligen av falska konton och fejkade annonser. Detta bryter inte bara mot era poetiska policyer, utan även mot svensk lag. Man kan fråga sig vad som är värst:

● Att ni på Meta inte är informerade om vad upphovsrättsbrott eller olovlig identitetsanvändning innebär,

● att ni vet om det men struntar i det,

● eller att ett multinationellt bolag som Meta fullständigt misslyckas med att följa sina egna principer.

Vad tycker ni själva?”

Det är illa nog att ens namn och ansikte missbrukas för bedrägerier men värst är det dock för de oskyldiga personer som drabbas av annonserna, menar artikelförfattarna. Även om de varnar sina följare för falska annonser är det omöjligt att nå alla. Att Meta inte sätter stopp för annonserna och de falska kontona kan bara beror på en sak enligt dem:

”Möjligen finns det en enkel förklaring: Ni bortser gladeligen från anmälningar av falska konton och fortsätter sprida enorma mängder fejkad reklam för att det genererar pengar.”

Tillsammans stoppar vi bedragarna

När detta inlägg skrivs har det inte kommit något svar från Meta. Tills att det sker en förändring fortsätter även vi på SkimSafe att sprida vetskap om, och sätta stopp för, bedrägerier som cirkulerar på plattformarna. Med hjälp av Bedrägerikollen kan du som är medlem hos oss alltid kontrollera äktheten av en annons. Tillsammans gör vi det svårare för bedragarna och vi uppmuntrar alla att uppmärksamma nära och kära när ni ser något.Om SkimSafe

Skydda din identitet med SkimSafe! Gör som tusentals andra och skydda dig från ID-kapningar, e-handelsbedrägerier, kapade digitala konton och mycket mer. Vår nya tjänst SkimSafe Online är Sveriges mest omfattande skydd mot moderna bedrägerier – registrera dig idag.

 

Kom igång


Läs mer på temat: