Laddar

Vänligen vänta

Något gick fel
Ett fel har uppstått

Kontakta oss på 08-15 51 53 eller info@skimsafe.se för vidare assistans


Försök igen

Vänta...

Ökning av kapade konton på sociala medier
Publicerat:

Ökning av kapade konton på sociala medier

Antalet kapade konton på sociala medier fortsätter öka. Vi har tidigare varnat för bedrägeriet, och Facebook- och Instagram-användare är särskilt sårbara. Lär dig syna bluffarna och dela detta med nära och kära!

Skydda dig mot digitala bedrägerier

Bli medlem på SkimSafe Online så gör vi jobbet åt dig.

Så du skyddar dig

Det vanligaste tillvägagångssättet är att en bedragare kontaktar dig på Messenger från en kapad väns konto.

Tillvägagångssätt 1: Får dig att skicka återställningskoder

”Vännen” ber om ditt telefonnummer och skickar sedan återställningskoder till dig på sms. Om du delar koderna till bedragaren används de därefter för att nollställa och byta lösenord till ditt Facebook- eller Instagram-konto.

Tillvägagångssätt 2: Vinst i tävling eller lotteri

En annan list är att bedragaren vill värva dig till någon form av tävling eller rent av dela en vinst med dig. För att tävla eller ta del av vinsten ber ”vännen” ofta om olika betalinformation som kortuppgifter eller bankkontonummer. Det kan också hända att ”vännen” ber dig godkänna överföringar med BankID så att du kan få din del av vinsten.

Skicka aldrig koder eller personlig information till någon på Messenger och godkänn inte något med BankID!

Agera snabbt

Det är viktigt att agera snabbt om du märker att någon har bytt lösenord eller e-postadress på ditt konto. Om du har fått mejl från den berörda plattformen att dina kontaktuppgifter har uppdaterats – försök genast säkra kontot genom något av mejlen.

Ju snabbare du agerar, desto större chans att få tillbaka ditt konto och minimera kapningens omfattning. Bedragarna tar genast kontakt med dina vänner för att fortsätta bedrägeriet när de väl har kontroll över ditt konto.

Var proaktiv

Ett bra sätt för att öka säkerheten för dina digitala konton är att aktivera tvåfaktorsautentisering. Det innebär att inloggning sker i två steg. Efter att du angett ditt lösenord måste du även ange en kod som skickas till dig via sms eller autentiseringsapp.

Så aktiverar du tvåfaktorsautentisering på Facebook

Så aktiverar du tvåfaktorsautentisering på Instagram

Dela aldrig personliga koder eller betalinformation

Tänk på att tvåfaktorsautentisering inte hindrar någon från att kontakta dig på sociala medier för att lura dig. Skicka aldrig personlig information eller koder till någon på sociala medier, även om det verkar vara en vän.

Som aktiv medlem i SkimSafe Online kan du alltid få assistans om ditt konto blir kapat på sociala medier. Vi utreder vad som har hänt och hjälper dig att återfå kontrollen över ditt konto. Tveka inte att kontakta oss omedelbart om du misstänker att någon har tagit över ditt konto på sociala medier.


Om SkimSafe

Skydda din identitet med SkimSafe! Gör som tusentals andra och skydda dig från ID-kapningar, e-handelsbedrägerier, kapade digitala konton och mycket mer. Vår nya tjänst SkimSafe Online är Sveriges mest omfattande skydd mot moderna bedrägerier – registrera dig idag.

 

Kom igång


Läs mer på temat: