Laddar

Vänligen vänta

Något gick fel
Ett fel har uppstått

Kontakta oss på 08-15 51 53 eller info@skimsafe.se för vidare assistans


Försök igen

Vänta...

Romansbedrägeri
Publicerat:

Romansbedrägeri

Romansbedrägerier, eller sol-och-vårande som det också kallas, är ingen ny företeelse. Bedragare som inleder en kärleksrelation med baktanken att lura sitt offer på pengar har funnits sedan urminnes tider. Men med internet och den uppsjö av dejtingsajter och appar som finns idag är risken att drabbas tyvärr större än tidigare.

Oroande ökning

De senaste två årens isolering har gjort att allt fler vänt sig till nätet för sin sociala kontakt, inte minst när det kommer till att söka kärleken. Men bland potentiella partners gömmer sig organiserad brottslighet och antalet romansbedrägerier växer stadigt. Enligt preliminär statistik från Brå var antalet anmälda romansbedrägerier under 2021 högre än på flera år. Fram till slutet av november förra året hade så många som 1058 anmälningar kommit in till Polisen. Enligt Lotta Mauritzon på polisens nationella bedrägericenter, kan brotten i många fall kopplas till internationella nätverk.

Modus

Bedragarna använder sig av dejtingplattformar, sociala medier och andra sidor på nätet. De är mycket skickliga på att få sitt offer att känna sig speciell och utvald. Arbetet är grundligt och de kan lägga ner veckor, månader, eller till och med år på att bygga förtroende och tillit. Förr eller senare kommer dock frågan om att låna pengar. Ofta gäller det ett akut behov, det kan vara sjukhuskostnader för en släkting som måste opereras eller ett problem med en banköverföring över landsgränser. Är relationen mellan bedragaren och dess offer tillräcklig etablerad är ett första nej inget problem. Bedragaren bidar sin tid och kan spendera långt tid med att övertala personen. 

Vem som helst kan drabbas av ett romansbedrägeri, oavsett kön och ålder. Pernilla lurades på över en halv miljon kronor, hör hennes berättelse.

Hundra tusentals kronor

Konsekvenserna av ett romansbedrägeri kan vara förödande, både ekonomiskt och känslomässigt. Snittkostnaden för ett romansbedrägeri är enligt Polisen ca 350 000 kr. För många som drabbas är skammen så stor att man drar sig för att polisanmäla. Mörkertalen befaras vara stora och många bedragare kan därför ostraffat fortsätta lura oskyldiga människor på pengar.

Varningstecken

Hur ska man då veta att personen man skriver och pratar med är den hen utger sig för att vara? Det kan vara svårt, men det finns vissa gemensamma nämnare. Militär och läkare är två vanliga yrken som återkommer i anmälningar om romansbedrägerier. Många gånger bor de på annan ort eller utomlands, så att träffas i person är svårt. De öppnar lätt upp sig och delar gärna historier om personliga tragedier.

Språket | Var uppmärksam på konstlade formuleringar och upprepningar i kommunikationen. Man kan söka på specifika fraser som man reagerar på för att se om de är vanligt förekommande. Om det dyker upp samma eller liknande formuleringar från andra profiler eller sajter är det ett tydligt varningstecken. Är språket bristfälligt, eller ovanligt målande och poetiskt kan även det vara en indikation på att något är galet. 

Profilbilder | Sök på personens bilder, du kan t.ex. använda Googles bildsökverktyg. Det man vill ta reda på är om bilderna kommer från någon annans profil eller tidigare har publicerats på hemsidor som helt saknar koppling till personen.

Fråga andra | Ibland kan man behöva ta hjälp av någon annan för att se nyktert i en situation. Var inte rädd för att fråga någon utomstående, även om det känns konstigt eller pinsamt.

Lån av pengar | Det absolut största varningstecknet! Fundera över rimligheten i att låna ut pengar till någon du kanske aldrig ens har träffat i verkligheten. Bedragarna är mycket skickliga på att övertala och spelar ofta på människor medkänsla och samvete.

Källa: SFF (Svenska Stöldskyddsföreningen)

Läs mer om hur SkimSafe kan hjälpa dig om du blivit utsatt för bedrägeri och testa gratis i 14 dagar


Om SkimSafe

Skydda din identitet med SkimSafe! Gör som tusentals andra och skydda dig från ID-kapningar, e-handelsbedrägerier, kapade digitala konton och mycket mer. Vår nya tjänst SkimSafe Online är Sveriges mest omfattande skydd mot moderna bedrägerier – registrera dig idag.

 

Kom igång


Läs mer på temat: