Laddar

Vänligen vänta

Något gick fel
Ett fel har uppstått

Kontakta oss på 08-15 51 53 eller info@skimsafe.se för vidare assistans


Försök igen

Vänta...

Se upp för falska telefonnummer
Publicerat:
Tema: Säkerhet | Taggar: phishing varning vishing

Se upp för falska telefonnummer

Vi har tidigare skrivit om så kallad vishing, en bedrägeriform där bedragare ringer upp sina offer på telefon för att lura dem. Företeelsen är tyvärr vanlig idag och metoderna blir alltmer sofistikerade. Ett exempel på detta är fejkade telefonnummer. Det är nämligen möjligt för bedragare att manipulera telefonnummer så att det ser ut som att de ringer från en betrodd aktör, t.ex. en myndighet eller sjukvården.

Här kan du läsa mer om några av de vanligaste moderna bedrägeriformerna just nu.

Så blev Lars lurad – två gånger

Lars är en av dem som har drabbats av detta. Han hade sedan tidigare blivit utsatt för ett bedrägeri och de skyldiga hade nyligen fått en fällande dom. Det var goda nyheter för Lars och han var tacksam att processen äntligen var över. När Lars blev uppringd av en person från Brottsofferjouren blev han därför inte särskilt förvånad. Eftersom telefonnumret stämde, kände Lars ingen anledning att tvivla. För SVT Nyheter berättar han hur personen från ”Brottsofferjouren” meddelade att Lars var berättigad till ersättning, allt han behövde göra var att legitimera sig med BankID. Sedan tog det inte långt tid innan Lars upptäckte att hans bankkonto var länsat och han förstod att han blivit lurad för andra gången.

Hundratals rapporter om liknande samtal

Lars är inte ensam. Sedan förra sommaren har ett hundratal personer rapporterat att de utsatts för liknande brott, där bedragare utger sig för att ringa från Brottsofferjouren. Brottsofferjouren betonar att de aldrig ringer upp folk som inte själva kontaktat dem först. De betalar heller inte ut ersättning till brottsoffer.

Detta är bara ett exempel på hur kriminella utnyttjar förtroendet för myndigheter och offentlig verksamhet med hjälp av ny teknik.

Kom ihåg

  • Myndigheter, banker eller andra offentliga aktörer kontaktar dig aldrig på telefon eller mail, och kräver att du ska legitimera dig.
  • Bedragare använder sig ofta av tidspress för att få offret att göra ogenomtänkta beslut. 
  • Om du blir uppringd, stå på dig och be om att själv få ringa upp.

Läs mer om hur SkimSafe kan skydda dig och testa gratis i 14 dagar


Om SkimSafe

Skydda din identitet med SkimSafe! Gör som tusentals andra och skydda dig från ID-kapningar, e-handelsbedrägerier, kapade digitala konton och mycket mer. Vår nya tjänst SkimSafe Online är Sveriges mest omfattande skydd mot moderna bedrägerier – registrera dig idag.

 

Kom igång