Laddar

Vänligen vänta

Något gick fel
Ett fel har uppstått

Kontakta oss på 08-15 51 53 eller info@skimsafe.se för vidare assistans


Försök igen

Vänta...

Varning för ny våg av sms från ”ditt barn”
Publicerat:

Varning för ny våg av sms från ”ditt barn”

Vi har tidigare varnat för bedragare som kontaktar privatpersoner på sms och utger sig för att vara deras barn eller barnbarn. Nu verkar en ny våg av bedrägeriet vara på intåg. Vi uppmuntrar därför alla att vara extra uppmärksamma på tillvägagångssättet!

Så går det till

Plötsligt får du ett sms från ett nummer du inte känner igen. Det visar sig vara ditt barn eller barnbarn som skriver från ett tillfälligt nummer eftersom deras telefon har gått sönder och är på lagning. Efter några sms ber hen dig om hjälp med pengar, det kan gälla en swish eller hjälp med att betala en räkning. Eftersom ditt barn eller barnbarn har en tillfällig telefon är BankID inte installerat och hen behöver din hjälp akut. 

Exempel på hur konversationen kan se ut
Exempel på hur meddelandet kan se ut

Kontrollera först

Under hösten förra året fick Polisen in hundratals anmälningar inom loppet av någon vecka. Om du stöter på något liknande så skicka inte pengar utan att säkerställa dig om att det verkligen stämmer! Börja med att prata med vederbörande. Ring t.ex. personen på deras gamla nummer först och kontrollera att uppgifterna verkligen stämmer.


Om SkimSafe

Skydda din identitet med SkimSafe! Gör som tusentals andra och skydda dig från ID-kapningar, e-handelsbedrägerier, kapade digitala konton och mycket mer. Vår nya tjänst SkimSafe Online är Sveriges mest omfattande skydd mot moderna bedrägerier – registrera dig idag.

 

Kom igång


Läs mer på temat: