Laddar

Vänligen vänta

Något gick fel
Ett fel har uppstått

Kontakta oss på 08-15 51 53 eller info@skimsafe.se för vidare assistans


Försök igen

Vänta...

Visste du att oktober är månaden för cybersäkerhet?
Publicerat:
Tema: Säkerhet

Visste du att oktober är månaden för cybersäkerhet?

Att cybersäkerhet, eller informationssäkerhet på internet, har fått en alldeles egen månad är föga förvånande. De senaste åren har nämligen IT-attackerna haglat tätt och allting tyder på att problemen kommer att fortsätta öka i omfattning. Bara under det senaste året har vi i själva verket fått erfara flera allvarliga attacker mot viktiga aktörer i samhället. Inte minst IT-attacken mot Coop som fick alla butiker i Sverige att stänga ner. Med sådana händelser i åtanke är det uppenbart att vi måste ta till kraftåtgärder för att göra det uppkopplade samhället tryggare. Detta är ett av cybersäkerhetsmånadens syften och vi på SkimSafe står bakom kampanjen samtidigt som vi fortsätter bekämpa den digitala brottsligheten dygnet runt – året om.

Därför behöver vi säkrare datasystem

Säker hantering av information är fundamentalt för att samhället ska fungera. Före vår IT-ålder låstes således viktiga pappersdokument och pengar in i arkiv respektive bankvalv för att skyddas från stölder. Idag är å andra sidan både pengar och papper digitala och skyddas istället med lösenord, krypteringar och diverse säkerhetsprogram. Tjuvar och bedragare gömmer sig dessutom bakom dolda IP-adresser och hemliga alias vilket gör dem svåra att får tag på. I samband med denna förändring av det kriminella klimatet måste också säkerhetsåtgärderna anpassas därefter. Detta innebär bland annat nya effektiva och proaktiva verktyg som upptäcker misstänkta aktiviteter på internet. Med ännu säkrare datasystem och med konstant bevakning över viktig data och personliga uppgifter kan nämligen fler bedrägerier stoppas. Och på så sätt skapar vi en tryggare tillvaro för alla som kopplar upp sig på nätet.

Säkerhetsåtgärder för både företag och privatpersoner

Eftersom IT-attacker mot företag och myndigheter riskerar att drabba privatpersoner behövs även aktörer som skyddar den enskilde konsumenten. Känsliga uppgifter, såsom kortuppgifter och inloggningsuppgifter, är nämligen eftertraktade av kriminella hackers och bedragare. Efter att de kapas säljs de ofta vidare på till exempel Darknet och används sedan till ID-kapningar eller kortbedrägerier. Cybersäkerhet handlar med andra ord till lika stor del om att skydda privatpersoners uppgifter som att skydda företagens nätverk och datasystem från intrång.

Så kan vi tillsammans bidra till ett tryggare samhälle

Med en större allmän förståelse för vilka risker som digitaliseringen innebär kan vi tillsammans göra samhället tryggare för alla. Därför är det viktigt att flera aktörer i samhället verkar med samma syften och mot samma mål. SkimSafe är en viktig aktör som vaktar privatpersoners personliga uppgifter online dygnet runt. Bevakningen sker inte bara på det synliga internet, utan även på krypterade sidor och i kriminella forum där en stor del av handeln med personliga uppgifter äger rum. På så sätt upptäcks misstänkta aktiviteter som kan leda till ett bedrägeri omgående och vi sätter därmed stopp för försöken innan du blir av med dina pengar. Dessutom hjälper SkimSafe till med att snabbt få tillbaka kontrollen över dina digitala konton i händelse av en kapning. Detta gäller till exempel e-postkontot, eller konton på sociala medier.

SkimSafe står bakom kampanjen

SkimSafe står bakom årets kampanj som koordineras av European Union Agency for Cybersecurity tillsammans med Europeiska kommissionen. I år lyder temat ”Do your part. #BeCyberSmart”. Kampanjen ämnar öka förståelsen för hur varje enskild person kan bidra till att göra den digitala tillvaron säkrare för alla. Cybersäkerhetsmånaden har i själva verket funnits ända sedan år 2012 och omfattar privatpersoner, men också myndigheter och företag där kraven på att skydda känslig information från att hackas blir allt högre. Med andra ord är målet med kampanjen att sprida kunskap för att minska riskerna för digital brottslighet på alla plan.

Antivirusprogram och brandväggar inte tillräckligt skydd

Det har visat sig att antivirusskydd och brandväggar inte är tillräckliga för att hålla bedragare på ett tryggt avstånd. Detta beror dels på att det finns oerhört skickliga hackers som helt enkelt hittar brister även i de till synes säkra system. Dessutom kan vi inte komma ifrån det faktum att vem som helst kan luras in i en fälla med hjälp av metoder som snarare handlar om manipulation än avancerade virus. En annan aspekt är att även om du gör allt rätt för skydda dina personliga uppgifter och aldrig låter dig luras, kan företag som du är kund hos utsättas för en IT-attack. Eftersom i princip all information som du lämnar ut sparas i databasar kan kriminella komma åt dina personliga uppgifter via dessa attacker.

För SkimSafe är alla dagar om året lika viktiga

För oss på SkimSafe är dock alla månader lika viktiga när det kommer till cybersäkerhet. Det finns nämligen ingen månad, vecka, dag, eller ens sekund, som risken att utsättas för ett bedrägeri inte är närvarande. Med andra ord utsätts personer ständigt för bedrägerier online och därför måste vi också skydda våra personliga uppgifter konstant. Med verktyget SkimSafe Online upptäcks misstänkta aktiviteter innan bedrägerierna sker. Det kan till exempel röra sig om en kreditupplysning i ditt namn, publiceringar av dina kortuppgifter i kriminella forum, eller kapade inloggningsuppgifter till din e-post.

Hjälp och stöd i kampen för ersättning och upprättelse

För att skydda användare på internet från att få sin identitet kapad eller kortuppgifter hackade, krävs proaktiva åtgärder. Men det är minst lika viktigt att få hjälp i kampen för ersättning och upprättelse i händelse av ett fullbordat bedrägeri. SkimSafe hjälper dig därför att sammanställa alla de bevis som behövs vid till exempel en polisanmälan. Vi hör även av oss till de digitala plattformarna direkt, för att du ska återfå kontrollen över dina kapade konton så fort som möjligt. Dessutom hjälper vi till med att snabbt ta bort kränkande publiceringar och material som läggs upp på sociala medier.

Hör gärna av dig till oss med frågor som rör din cybersäkerhet

Om du har några som helst frågor som rör din säkerhet, eller om du själv upptäcker märkliga händelser som kan tyda på att ett bedrägeri är på väg att ske, är du naturligtvis alltid välkommen att kontakta oss. Här finns nämligen juridisk kompetens och personer som drivs av mottot att alltid stå upp för sina användare – i alla lägen.


Om SkimSafe

Skydda din identitet med SkimSafe! Gör som tusentals andra och skydda dig från ID-kapningar, e-handelsbedrägerier, kapade digitala konton och mycket mer. Vår nya tjänst SkimSafe Online är Sveriges mest omfattande skydd mot moderna bedrägerier – registrera dig idag.

 

Kom igång