Laddar

Vänligen vänta

Något gick fel
Något gick fel

Vi har blivit notifierade om problemet.


Försök igen

Vänta...

Skydda dig / ID-kapning

3 minuter

ID-kapning

ID-kapning är när någon olovligen använder sig av din identitet för att t.ex. beställa varor, ta krediter eller utföra andra handlingar i ditt namn. Bedragaren kan ha fått tag på ditt personnummer, inloggning till din email eller annan känslig information som den använder för att begå ID-kapningen. 

ID-kapning

Vad är ID-kapning?

ID-kapning står för identitetskapning och betyder att någon kapar din identitet för att begå handlingar utan ditt godkännande. ID-kapning är ett av Sveriges vanligaste brott och det är oftast väldigt jobbigt att råka ut för. Det kan ofta vara svårt att upptäcka att man blivit utsatt för en ID-kapning vilket gör att konsekvenserna blir långtgående. Det är oftast svårt att veta vilka rättigheter man har och vad man kan göra för att bestrida de krav som ställts på en.

I och med att internetanvändandet ökar så blir det allt lättare för bedragare att utge sig för att vara någon annan. Din känsliga information kan finnas tillgänglig på t.ex. DarkWeb eller också ligger den publik på diverse lagliga sidor. Det går t.ex. att leta upp ditt personnummer, inklusive de fyra sista siffrorna, på flera vanligt förekommande informationssöksidor. 

5 tecken på att du har blivit utsatt för ID-kapning:

Du får fakturor på saker du inte beställt

Du får en kreditupplysning på något du inte känner igen

Det är problem att logga in på din e-post eller sociala medier-konton

Du slutar att få din post (kan vara tecken på att någon gjort en adressändring för att begå en ID-kapning)

Det finns transaktioner på ditt bankkonto som du inte känner igen

Hur sker en ID-kapning?

Bedragaren utnyttjar oftast helt vanliga sidor och företag som du själv brukar besöka och handla på för att genomföra ID-kapningen. De kan t.ex. använda sig av ditt personnummer för att köpa saker på faktura. Bedragaren står sedan och väntar utanför din port eller hus på att varorna ska levereras. De tar emot och försvinner med varorna, och du står kvar utan varor med en räkning som ska betalas.

Listan över hur en ID-kapning kan ske på kan göras hur lång som helst. Gemensamt är att de utnyttjar dina personuppgifter för att utge sig för att vara dig. De lurar sedan människor eller företag som litar på dig.

Viktigt att snabbt förstå om du blivit utsatt

När en bedragare märker att en personuppgift går att använda för att genomföra bedrägerier kommer de inte sluta förrän de blir stoppade. Oftast blir man inte utsatt för bara en ID-kapning, utan det sker ofta flera gånger om. Det är ofta kreditupplysningsföretagen som säger stopp eftersom du har för många krediter (lån). 

Det här kan ske inom loppet av några dagar och det är därför väldigt viktigt att själv snabbt förstå om någon försöker att utföra en ID-kapning. För att då själv kunna stoppa det innan bedragaren har sänkt din kreditvärdighet och gjort allt för stor skada.

Ett enkelt trick för dig att minska risken att råka ut för ID-kapning

För att minska risken att bli utsatt för ID-kapning så rekommenderar Polisen alla att skaffa en tjänst som aviserar om något sker med dina personuppgifter. SkimSafe Online är en ny typ av tjänst som bevakar dina personuppgifter åt dig på DarkWeb, kreditupplysningsföretag och flertalet andra källor. 

Om en förändring av dina personuppgifter sker så varnas du via mobilen eller e-post. Du kan då själv avgöra om t.ex. kreditupplysning som tagits är korrekt. Om den inte är det kan du då på ett tidigt stadium stoppa bedragarna från att ta fler kreditupplysningar och begå fler ID-kapningar.

Om SkimSafe

Vi är experter på att förebygga ID-kapningar. Med vår nya tjänst SkimSafe Online så har vi skapat Sveriges mest heltäckande skydd som skyddar dig mot ID-kapning. Här kan du läsa mer om hur vi kan skydda dig

Läs mer på temat ID-kapningar