Vanliga frågor
Här hittar du vanliga frågor och svar om SkimSafe-kortet och trådlös skimming.
Om du har frågor angående vår tjänst SkimSafe Online, klicka här.
SkimSafe® skyddskort
SkimSafe®-kortet innehåller en störsändare som aktiveras om någon försöker att läsa av dina betalkort och stör ut avläsningsutrustningen. Placera SkimSafe®-kortet i plånboken tillsammans med dina betalkort så är du skyddad.
SkimSafe-kortet innehåller den senaste skyddstekniken och gör det omöjligt för tjuvar att trådlöst stjäla dina kortuppgifter. Med hjälp av ett chip och en antenn känner SkimSafe-kortet automatiskt av om en kortläsare är i närheten och aktiveras då blixtsnabbt innan dina bankkort hinner reagera. Genom att nyttja energin som alstras från tjuvens kortläsare behöver SkimSafe-kortet inte någon extern energikälla och är endast aktiv när det behövs. När SkimSafe-kortet är aktivt skickar det ut en skyddssignal 3 cm på varje sida som skyddar dina bankkort från att läsas av tjuvens utrustning. SkimSafe-kortets skyddssignal använder samma radiofrekvens som bankkorten använder för att kommunicera trådlöst och stoppar därför informationsöverföringen på den frekvensen.
Skyddskortet placeras tillsammans med dina betalkort i din vanliga plånbok. Ett SkimSafe®-kort skyddar 3cm på varje sida, alltså sammanlagt 6cm skydd.
SkimSafe®-kortet har en livslängd på fem år från dagen då du placerar det i din plånbok. Registrera ditt kort för att få en påminnelse efter fem år då det är dags att förnya ditt skyddskort.
All elektronik slits med tiden och eftersom att SkimSafe®-kortet är en säkerhetsprodukt tycker vi att det är extra viktigt att upplysa om den förväntade livslängden.
SkimSafe®-kortet kan enkelt testas genom att hålla skyddskortet intill ditt betalkort när du ”blippar” det i kassan. Kassaterminalen kommer då inte att reagera eftersom SkimSafe®-kortet stör ut den trådlösa informationsöverföringen mellan betalkortet och kassaterminalen. På samma sätt stör SkimSafe®-kortet ut kommunikationen mellan dina betalkort och obehöriga försök att läsa av dina kort. ”Blippar” du kortet i kassan utan att ha SkimSafe®-kortet i närheten går det att betala som vanligt.
Nej. SkimSafe®-kortet påverkar varken magnetremsan eller chippet på dina kort.
Ja. SkimSafe®-kortet ser ut som ett betalkort och kan enkelt placeras där du har dina betalkort idag. SkimSafe®-kortet påverkar inte täckningen eller något annat på din mobiltelefon.
Ja. SkimSafe®-kortet fungerar över hela världen, var du än befinner dig.
Om du registrerar ditt kort får du en påminnelse efter 5 år när det är dags att byta ut ditt SkimSafe®-kort.
Kontaktlösa kort och trådlös skimming
Trådlös skimming innebär att bedragaren trådlöst skimmar dina kontaktlösa bankkort med hjälp av en helt vanlig mobiltelefon eller enkel NFC-läsare. Med den här formen av skimming kan tjuven enkelt och snabbt komma över dina kortuppgifter när du har dina kort i plånboken. SkimSafe®-kortet skyddar dig dock mot trådlös skimming. Så fort du placerat ett SkimSafe®-kort i plånboken är det omöjligt att trådlöst skimma dina kortuppgifter.
Det finns ingen övre beloppsgräns. När du blippar i butik finns det en köpgräns på ca 300kr, men denna gräns gäller inte vid köp på internet. De som stjäl kortuppgifter använder dem framförallt till att köpa varor och tjänster på internet.
Nej. Det är upp till e-handlaren själv att implementera sådana säkerhetslösningar och det är långt ifrån alla som gör det. De kriminella håller enkelt koll på vilka hemsidor som har låg säkerhet där de kan handla med stulna kortuppgifter.
Kontaktlösa kort gör det smidigare och snabbare att ”blippa” kortet än att föra in kortet i kortterminalen och slå in PIN-koden.
Övriga frågor
Vi har en mycket noggrann kvalitetskontroll där vi testar funktionaliteten hos varje enskild produkt innan den skickas till våra kunder eller återförsäljare.
Vi jobbar ständigt med att minimera vår klimatpåverkan. Vi använder så lite plast som möjligt, och all plast i våra förpackningar är från återvunnen plast. Alla våra produkter följer hårda internationella krav (RoHS- och REACH-direktiven) med avseende på innehåll av kemikalier. Vi använder oss också av oberoende inspektörer som genomför CSR-inspektioner enligt SMETA-standard. Du kan läsa mer om detta på sidan ”Om oss”.