Laddar

Vänligen vänta

Något gick fel
Ett fel har uppstått

Kontakta oss på 08-15 51 53 eller info@skimsafe.se för vidare assistans


Försök igen

Vänta...

Skydda dig / ID-kapning / Bästa skyddet mot ID-kapning

5 minutes

Bästa skyddet mot ID-kapning

Varje dag kan man läsa om personer som blir utsatta för ID-kapning. Med internet som redskap kan kriminella lura flera personer samtidigt och tyvärr är det oerhört svårt att få tag på dem som ligger bakom brotten. Detta beror på att bedragare ofta döljer sig bakom dolda IP-adresser och krypterade sidor på Darknet. Mot denna bakgrund krävs nya smarta lösningar som upptäcker misstänksamma aktiviteter omgående och övervakar allt från Dark Web till myndighetsregister. Det bästa skyddet mot ID-kapning innefattar således proaktiv bevakning av dina personliga uppgifter, samt stöd hela vägen till upprättelse.

Anonyma bedragare på internet

En ny typ av brottslighet sveper över samhället och enligt uttrycket ”många bäckar små” kan moderna bedrägerier jämföras med en flodvåg som sköljer med sig tusentals offer. Detta betyder inte att bedrägerier är ett nytt fenomen – i synnerhet inte ID-kapningar. Historiskt sett har det nämligen alltid funnits bedragare och lurendrejare som låtsas vara andra personer. På så sätt har de lyckats komma undan med både det ena och det andra och vem som egentligen döljer sig bakom masken kan bli en livslång gåta. Förr i tiden fanns emellertid inget internet vilket gjorde det betydligt lättare för polisen att lösa brotten. Med tanke på att dagens bedragare ofta är anonyma på internet gäller det att förhindra bedrägeriet innan det sker.

Lån, beställningar och kreditköp i ditt namn

Med någons personliga uppgifter kan kriminella utsätta den som drabbas på flera olika sätt. Beställningar av varor, kreditköp och förfalskade lån är exempel på aktiviteter som är vanligt förekommande när man pratar om ID-kapning. För att lyckas kapa en identitet kan det i själva verket räcka med ett namn och ett personnummer. Eftersom dessa handlingar är offentliga kan ID-kapningar drabba i princip vem som helst. I den bästa av världar kan man dock upptäcka bedrägeriet tidigt tack vare märkliga fakturor eller låneavtal som skickas hem till brevlådan, men skickliga bedragare tänker ett steg längre. De kan till exempel möta upp brevbäraren personligen för att ta emot varorna som beställts, samt tömma din brevlåda på de fakturor och bekräftelser som bevisar att någonting har beställts i ditt namn. På så sätt tar det längre tid för dig att upptäcka vad det är som pågår.

Ett effektivt ID-skydd upptäcker aktiviteter som rör dina personliga uppgifter

Av ovanstående anledningar är det särskilt viktigt att ditt ID-skydd varnar dig så fort ändringar som rör dina personuppgifter görs – både hos myndigheter och hos kreditupplysningsföretag. Se därför till att ditt säkerhetsföretag samarbetar med sådana aktörer.

Därför måste du skydda din digitala identitet

Föregående stycke kan nästan uppfattas som en beskrivning av en svunnen tid. Nuförtiden är både identiteter och brevlådor digitala och följaktligen har kriminellas metoder i mångt och mycket ändrat skepnad. Istället för att fokusera på ID-handlingar och postutskick är det vanligt att identiteter kapas online. Som e-posten till exempel. Hit får vi diverse värdefulla mejl från både banker, företag och myndigheter. Detta innebär att bedragare gärna hackar sina offers e-postkonton för att komma över värdefull information. Dessutom får de möjlighet att ta bort sådana mejl som kan avslöja deras intentioner och handlingar, till exempel kvitton och bekräftelser på genomförda köp. En annan vanlig följd av att få sitt e-postkonto hackat är att andra digitala konton kapas, framförallt på sociala medier.

Sociala bedrägerier som kan lura dina vänner på pengar

En annan aspekt av ID-kapningar är den sociala. Med tillgång till ditt e-postkonto, eller konton på sociala medier, kan bedragare nå ut till alla dina vänner och kontakter. De kan till exempel skicka ut information som lurar mottagaren att göra falska investeringar eller ladda ner virus på datorn. Enligt samma princip kan den som påstår sig vara du även be dina vänner att föra över pengar på grund av att du behöver akut hjälp i en svår situation. Pengarna skickas då istället till kriminellas konton. Eftersom dina vänner litar på dig ökar risken för att de ska luras av dessa utskick i ditt namn.

Skaffa ett skydd som hjälper dig att få tillbaka dina hackade konton

När man får sin digitala identitet kapad är det inte så lätt som man kan önska att få tillbaka kontrollen. Stora plattformar som till exempel Facebook har sina egna säkerhetsregler och om bedragaren har hunnit ändra inställningarna för återställning av kontot krävs det starka bevis för att ditt konto faktiskt är kapat. Dessutom är problemet så pass omfattande att det tenderar att ta lång tid innan du får den hjälp du behöver. Och ju längre tid det tar, desto större blir skadorna. Det bästa skyddet mot ID-kapning hjälper därför även till med processen att återfå kontrollen över dina konton. På så sätt kan du få tillbaka kontot så snabbt som möjligt.

SkimSafe Online – ett heltäckande skydd mot bedrägerier

SkimSafe Online är ett proaktivt skydd mot ID-kapningar som vaktar dina personliga uppgifter dygnet runt. Så fort någon obehörig genomför kreditköp, adressändringar eller lägger ut dina inloggningsuppgifter på Darknet, upptäcks detta och du får direkt en varning skickad till telefonen. Detta sker bland annat tack vare SkimSafes nära samarbete med viktiga myndigheter och kreditupplysningsföretag, till exempel Bisnode, Creditsafe och Skatteverket. Dessutom bevakas de dolda sidorna på internet, som även kallas för Dark Web, eftersom det här sker en omfattande kriminell handel med personliga uppgifter. SkimSafe är även en trygg hand att hålla i under alla vidare processer. Med juridiskt stöd hjälper de dig att kräva ersättning och bestrida fakturor, samt att få tillbaka kontrollen över kapade konton.

Läs mer på temat ID-kapning