Laddar

Vänligen vänta

Något gick fel
Ett fel har uppstått

Kontakta oss på 08-15 51 53 eller info@skimsafe.se för vidare assistans


Försök igen

Vänta...

Publicerat:
Tema: Säkerhet | Taggar: bedrägeri sommar tips

Sommar, sol och bedrägeri

Inget nytt under sommarsolen, men lika viktigt att komma ihåg för det! Sommaren är en populär period för bedrägerier och när vi slappnar av lite extra passar bedragarna på. Vi listar fyra populära bedrägeriformer du ska se upp för i sommar, och så en liten extra påminnelse om det där med BankID..!

Vi har varnat för denna bedrägeriform flera gånger tidigare och det kommer sannolikt inte minska under sommaren. Snarare tvärtom. Bedrägeriet går ut på att lura det tilltänkta offret att det har gjorts dyra köp i deras namn. Bedragaren utger sig för att representera butiken eller banken, och säger sig vilja hjälpa dig att stoppa bedrägeriet. Målet är att lura dig att godkänna olika transaktioner med BankID.

Skydda dig mot digitala bedrägerier

Bli medlem på SkimSafe Online så gör vi jobbet åt dig.

2. Bluffakturor under sommaren

Under sommaren är många borta från sin fasta bostad och vanliga rutiner glöms lättare bort. Då passar bedragarna gärna på att skicka bluffakturor eller falska betalningspåminnelser. Det är extra vanligt att företag utsätts för den här typen av bluff, men det händer även privatpersoner.  

Detta är ett populärt bedrägeri året om och sommaren är definitivt inget undantag. Se upp för olika tävlingar och lotterier med otroliga priser, särskilt de som annonseras via sociala medier.

Eftersom kostnaden för många tävlingar och lotterier är låg, eller till och med gratis, är tröskeln för att delta lägre. Det kan väl inte skada att anmäla sig med namn och mejl? Men faktum är att det är ett vanligt sätt att lura in folk och det kan vara starten på ett bedrägeri. Var alltid försiktig med vad du deltar i och vilken information du lämnar ifrån dig på nätet.

4. Reor & sommarkampanjer

Det gamla ordspråket gäller: verkar det för bra för att vara sant, så är det ofta det! Det är inget fel med att fynda på reor och utförsäljningar men var alltid källkritisk på nätet, särskilt annonser som dyker upp på sociala medier.

Är en produkt eller resa markant mycket billigare än på alla andra ställen så bör du vara kritiskt. Varför kan det erbjudas så mycket billigare just där? Går det att verifiera och vad säger tidigare kunder på omdömessidor som Trustpilot eller Reco? Kolla noga upp butiken eller företaget innan du beställer!

Vill du läsa en längre lista? Ta del av fler tips och varningar inför sommaren här.

Trots att vi alla vet att man ska vara försiktig med sitt BankID så fortsätter bedragare att lura oskyldiga personer. Tyvärr är de otroligt skickliga på det de gör och vet hur de ska säga för att få folk att göra som de vill. 

Skammen ligger enbart på bedragarna, men som verkligheten ser ut just nu är det viktigt att vi är på vår vakt. Vi vill därför uppmuntra alla att fortsätta diskutera problemet. Prata med nära och kära om det, särskilt äldre i din omgivning, och påminn ofta, även om det känns tjatigt. 

Kom ihåg!

·      Banken kommer aldrig ringa dig angående ett pågående bedrägeri och be dig legitimera dig med BankID.

·      Om en butik kontaktar dig angående ett dyrt köp som gjorts i ditt namn så låt dig aldrig kopplas vidare till säkerhetsavdelningar eller bank. Lägg på och kontrollera påståendet på egen hand.

·      Ha för vana att alltid kontrollera kontaktuppgifter på egen hand och inte klicka på okända länkar i meddelanden.

·      Godkänn ALDRIG något med BankID som du inte själv initierat. Det finns inga undantag. Ingen situation är så brådskande att det inte finns tid för dig att kontrollera informationen innan du agerar.Om SkimSafe

Skydda din identitet med SkimSafe! Gör som tusentals andra och skydda dig från ID-kapningar, e-handelsbedrägerier, kapade digitala konton och mycket mer. Vår nya tjänst SkimSafe Online är Sveriges mest omfattande skydd mot moderna bedrägerier – registrera dig idag.

 

Kom igång


Läs mer på temat: