Laddar

Vänligen vänta

Något gick fel
Ett fel har uppstått

Kontakta oss på 08-15 51 53 eller info@skimsafe.se för vidare assistans


Försök igen

Vänta...

Så påverkas du av IT-attacken mot Coop
Publicerat:

Så påverkas du som konsument av IT-attacken mot Coop

Nyligen blev en av Sveriges största livsmedelskedjor utsatta för en omfattande IT-attack som tvingade i princip samtliga 800 butiker att stänga. Med tanke på hur många kunder som handlar på Coop varje dag har dataintrånget skakat om hela vårt samhälle. Förutom att personer inte har kunnat köpa sitt livsmedel växer oron över de säkerhetsbrister som finns, särskilt när det kommer till kortbetalningar. I det här fallet rörde det sig om utpressning, men det finns andra exempel där attacken har riktat sig mot de kortuppgifter som finns sparade i systemen.

Kapade kortuppgifter

I kortterminaler och betalningssystem finns privatpersoners kortuppgifter sparade. Om denna information kapas av kriminella riskerar vi att råka ut för kortbedrägerier, vilket innebär att någon obehörig använder dina kortuppgifter för att genomföra köp online. Stora internationella företag, som British Airways och Ticketmaster, har i själva verket redan drabbats av dataintrång där hundratusentals kunder har fått sina kortuppgifter kapade. Likaså kapades nästan 150 000 kunders kortuppgifter vid en tidigare attack mot Coop. Som du förstår går inget företag säkert och frågan är inte om, utan när, någonting liknande sker igen.

Säkerhetsbrister i mjukvara

Moderna kassasystem består av programvara som i sin tur består av kod. I all kod finns svagheter som kan knäckas av skickliga hackers. I Coops fall är det i själva verket en amerikansk mjukvaruleverantör som har råkat ut för IT-attacken. Eftersom leverantören ligger bakom Coops kortterminaler och betalningssystem har attacken lett till att man inte har kunnat ta emot kortbetalningar.

Ransomware – ett utpressningsvirus

Det finns kriminella hackers som ständigt försöker ta sig förbi säkerhetsprogram och in i olika datasystem. Här finns värdefull information som sedan används till diverse brott och bedrägerier. I regel är det ransomware, det vill säga utpressningsvirus, som på olika sätt planteras i datasystemen. Virusen kan bland annat kryptera alla filer vilket gör det omöjligt för den som utsätts att själv komma åt dem. Därefter sker en utpressning där den som blivit utsatt krävs på stora summor pengar för att få tillbaka kontrollen. Det var utpressningsvirus som bl.a. Coop utsattes för.

Kriminella hittar ständigt nya vägar in

Det pågår en konstant kapplöpning mellan cyberbrottslingar och säkerhetsprogrammerare. Varje gång du gör en programuppdatering på din dator eller smartphone är det främst i syfte att åtgärda brister i programvaran och på så sätt göra det svårare för hackers att knäcka koden. Samtidigt använder sig kriminella av flera olika metoder för att försöka komma åt värdefull information. Det kan till exempel röra sig om phishing – även kallat för nätfiske – där man genom olika lockbeten försöker få privatpersoner och företag att klicka på falska länkar och bilagor som har skickats ut i exempelvis e-postmeddelanden. Länkarna och bilagorna innehåller i själva verket virus som infekterar datorn och resulterar i intrång.

Privatpersoners kortuppgifter till salu på internet

På internets dolda sidor finns privatpersoners kortuppgifter att köpa. Denna del av internet, som kallas för Darknet, eller Dark Web, har således blivit en populär handelsplats för kriminella som handlar med personliga uppgifter. Dessutom används kryptovalutan Bitcoin vilket gör det möjligt att köpa illegala produkter och tjänster utan att myndigheter kan spåra transaktionerna. Det är vanligt att kortuppgifter som kapas i samband med IT-attacker läggs ut till försäljning på Darknet. På det sättet kan bedragare sedan köpa uppgifterna för att utsätta personer för kortbedrägerier.

SkimSafe Online – vaktar dina kortuppgifter

Ett sätt att skydda sig mot bland annat kortbedrägerier är att skaffa den digitala tjänsten SkimSafe Online. Om dina kortuppgifter läggs ut till försäljning på Dark Web får du nämligen direkt en varning via sms. Detta medför att du hinner spärra ditt kort innan kriminella tömmer ditt konto. Utifall att bedrägeriet trots allt inte hinner stoppas i tid erbjuder SkimSafe dessutom kostnadsfri hjälp för att du ska få tillbaka pengarna. Vid rättsliga påföljder erbjuds även juridiskt stöd genom hela processen.

För en tryggare konsumtion

Säkerhetsexperter förutspår fler allvarliga IT-attacker i framtiden. Följaktligen finns risk för att kriminella kommer åt fler privatpersoners kortuppgifter. Därför behövs ett effektivt verktyg som omgående upptäcker aktiviteter som rör dina personliga uppgifter. På så sätt kan vi tillsammans stoppa bedrägerierna innan de sker. Ju fler som skyddar sina personliga uppgifter med SkimSafe Online, desto tryggare blir vardagen för konsumenter.



Om SkimSafe

Skydda din identitet med SkimSafe! Gör som tusentals andra och skydda dig från ID-kapningar, e-handelsbedrägerier, kapade digitala konton och mycket mer. Vår nya tjänst SkimSafe Online är Sveriges mest omfattande skydd mot moderna bedrägerier – registrera dig idag.

 

Kom igång


Läs mer på temat: