Laddar

Vänligen vänta

Något gick fel
Ett fel har uppstått

Kontakta oss på 08-15 51 53 eller info@skimsafe.se för vidare assistans


Försök igen

Vänta...

E-bluffarnas högtid
Publicerat:

E-bluffarnas högtidB

Samma visa varje år, och här kommer den igen! November och december genererar nya shoppingrekord varje år och 2023 lär inte bli ett undantag. Men parallellt med den ökade e-handeln ökar även nätbedrägerierna. I det här inlägget fokuserar vi på vanliga metoder som bedragarna använder för att lura nätshoppare och vad du bör tänka på.

Falska webbplatser

En av de vanligaste formerna av e-handelsbedrägerier är falska webbplatser. Bedragare skapar ofta webbsidor som efterliknar legitima online-butiker med autentiska bilder och logotyper. Webbplatserna erbjuder orealistiskt låga priser för att locka köpare, men i slutändan får du defekta, felaktiga varor eller i värsta fall – inga produkter alls.

Phishing

En annan metod som bedragare använder sig av är phishing. Det vanligaste varianten är e-postmeddelanden eller textmeddelanden som ser ut att komma från legitima återförsäljare eller betaltjänster. Ofta innehåller meddelandet länkar till falska sidor där konsumenten uppmanas uppge personlig information eller betaluppgifter.

Ett annat sätt som bedragarna kan få dig på kroken är genom tävlingar och lotterier. Tröskeln för att delta är ofta låg och på så vis samlar bedragarna in mängder med information och potentiella bedrägerioffer.

Skydda dig mot nätbluffar och mycket mer!

Gör som tusentals andra och skydda dig med Sveriges mest heltäckand ID-skydd.

Sociala medier

Det är inte bara du och dina vänner som befinner dig på sociala medier – bedragarna finns där också. Under Black Week och julhandeln använder de sig ofta av sponsrade inlägg och annonser för att locka kunder till sina falska webbplatser. Annonser kan vara svåra att skilja från legitima annonser, vilket gör det ännu viktigare för konsumenter att vara vaksamma.

Falska recension

Med hjälp av falska recensioner kan bedragare skapa falska produktrecensioner för att ge sken av att deras produkter är populära och pålitliga. Dåliga recensioner från personer som har drabbats dränks effektivt i positiva fejkrecensioner som skapats av bedragarna själva. Många gånger utnyttjas också kända personers ansikten och namn för att skapa ytterligare trovärdighet.

Högtider

Statistik visar att e-handelsbedrägerier har ökat stadigt under de senaste åren, speciellt under högsäsonger som Black Week och julhandeln. En rapport från 2022 visade att bedrägerier inom e-handel ökade med över 30% under dessa perioder jämfört med resten av året. Denna ökning kan delvis tillskrivas den allmänna ökningen av online-shopping, men också till de mer sofistikerade metoderna som bedragare använder.

Du vet väl om att som medlem på SkimSafe Online kan du alltid använda dig av Bedrägerikollen! Den ingår kostnadsfritt i ditt skydd och vi hjälper dig att bedöma om något är bedrägeri eller inte.

Bli medlem idag!

Ta det säkra före det osäkra

Det finns sätt att göra din e-shopping säkrare. Till att börja med är en bra huvudregel att handla från välkända och betrodda sidor. Att handla på en sida som du inte beställt ifrån tidigare, och inte känner till, innebär alltid en ökad risk. Om du inte beställt från sajten tidigare kan det vara ett bra alternativ att betala med faktura. På så vis kan du säkerställa att du får hem varorna innan du betalar dem.

Tänkvärt när du handlar på nätet:

  • Är priset betydligt lägre än på andra ställen? Se upp!
  • Kontrollera köp- och leveransvillkor
  • Finns kontaktuppgifter till företaget?
  • Vilka betalmetoder erbjuds?
  • Hur är språket, och leder länkar och sektioner dit de ska?

Sammanfattningsvis

Det är smidigt att handla på nätet och många gånger går det utmärkt. Men kom ihåg att inte låta dig luras av alltför låga priser och otroliga erbjudande, det är ofta första varningsklockan. Handla i största möjliga mån genom sidor du beställt ifrån tidigare och känner du dig misstänksam är det bättre att avstå från köpet. Shoppa säkert och ta hand om varandra!


Om SkimSafe

Skydda din identitet med SkimSafe! Gör som tusentals andra och skydda dig från ID-kapningar, e-handelsbedrägerier, kapade digitala konton och mycket mer. Vår nya tjänst SkimSafe Online är Sveriges mest omfattande skydd mot moderna bedrägerier – registrera dig idag.

 

Kom igång


Läs mer på temat: