Laddar

Vänligen vänta

Något gick fel
Ett fel har uppstått

Kontakta oss på 08-15 51 53 eller info@skimsafe.se för vidare assistans


Försök igen

Vänta...

Publicerat:
Tema: Varningar | Taggar: bluff lidl nyheter phishing

Varning för phishing-mail ”från” LIDL

Igår kväll skickades ett mail ut till många svenskar som vid en första anblick ser ut att komma från LIDL. Det innehåller reklam för en fejkad tävling där du kan vinna 5 000 kr i presentkort på LIDL om du fyller i dina kontaktuppgifter.

Mailet har som syfte att samla in kontaktuppgifter som kan användas för mer reklam eller bedrägerier. Vid en närmare granskning är det dock möjligt att upptäcka bluffen tack vare ett misstag bedragarna gjort – avsändare är nämligen ICA.

Bild: Mailet som ser ut att vara från LIDL

Om du mottagit detta mail ska du omedelbart radera det. Fyll absolut inte i dina kontaktuppgifter.

Den här typen av bedrägeri kallas för Phishing

Genom Phishing är bedragarnas mål att stjäla din information. Det kan vara din e-postadress, personnummer och bankkortsnummer, men även juridiska medgivanden där du ovetandes ingår avtal om att köpa tjänster eller få reklam. I det här meddelandet som ser ut att komma från LIDL ombeds du att fylla i dina uppgifter och sedan acceptera att du får reklam genom irriterande“push-notiser” och pop-ups i din webbläsare och telefon.

Så undviker du att drabbas av ”LIDL”-mailet

Får du e-post med tävlingar till välkända varumärken bör du alltid granska dem noggrant. Titta på avsändaradressen – verkar den legitim? I det här fallet hade bedragarna slarvat och fyllt i noreply@ica.se istället för LIDL och det var förhållandevis enkelt att syna bluffen. I andra fall kan avsändaradressen se korrekt ut och då är det bra att läsa det finstilta i mailet – utländska företagsnamn och adresser i tävlingsvillkoren är varningsklockor.

Ta hjälp av Bedrägerikollen – kostnadsfritt

Bedrägerikollen ingår alltid för dig som har SkimSafe Online. Du kan vidarebefordra misstänkta mail och fakturor till info@skimsafe.se så tar vi reda på om det är en bluff. Att använda Bedrägerikollen är kostnadsfritt och du får alltid svar snabbt. Om du ännu inte har SkimSafe Online kan du ansluta dig här.

Generella tips för att undvika Phishing:

  • Kontrollera avsändaren: Om det är något som verkar fel i avsändaradressen, så är det antagligen inte företaget som påstås ligga bakom meddelandet som har skickat det.
  • Kontrollera stavningen och språket: Utländska bedragare kan använda sig av program som automatiskt översätter sina meddelanden från sitt språk. Dessa program är inte perfekta, vilket ofta leder till syftningsfel eller felstavningar.
  • Kontrollera länkarna: Generellt ska man alltid undvika att klicka på länkar som finns i meddelanden du inte känner igen avsändaren på. Men, det finns några sätt att kontrollera länkarna. På dator så kan du hålla muspekaren (utan att klicka) över länken, och det dyker då upp vilken hemsida du kommer att komma till. På mobiltelefon eller läsplatta kan du trycka och hålla in för att se en förhandstitt på hur sidan kommer se ut.
  • Kontakta källan: Om du vill veta om det är företaget eller myndigheten som skickat meddelandet till dig, kan du alltid höra av dig till dem och berätta om meddelandet.

Vill du få veta först av alla när vi upptäcker nya bedrägerier?

Som prenumerant på vårt nyhetsbrev är du först med att få varningar om nya bedrägerier. Ange ditt mobilnummer om du även vill få varningar via SMS. Vi håller dina uppgifter säkra och du kan när som helst avanmäla dig.


Om SkimSafe

Skydda din identitet med SkimSafe! Gör som tusentals andra och skydda dig från ID-kapningar, e-handelsbedrägerier, kapade digitala konton och mycket mer. Vår nya tjänst SkimSafe Online är Sveriges mest omfattande skydd mot moderna bedrägerier – registrera dig idag.

 

Kom igång


Läs mer på temat: