Vad är en identitetsstöld (ID-stöld)?

ID-kapning, identitetsbedrägeri eller identitetsstöld. Fenomenet benämns med många olika namn, men innebär i regel samma sak: Någon har stulit din identitet för att göra köp, ingå avtal eller ta krediter i ditt namn. Att råka ut för identitetsstöld (ID-stöld) är aldrig en trevlig upplevelse och kan innebära stora problem för dig.

ID-stöld är ett samlingsnamn för en mängd olika brott som innebär att någon använt dina personliga uppgifter. Det kan vara att någon angett ditt namn, personnummer och/eller adress för att t.ex. köpa tjänster eller ta lån. Vanligast är att bedragaren köper något på faktura och att du får stå för kostnaden.

OBS!
Har du råkat ut för en identitetsstöld? Här kan du läsa våra tips på vad du måste göra.

Hur börjar en identitetsstöld?

En identitetsstöld börjar med att tjuven stjäl dina personliga uppgifter. Tjuven kan få tag på dina uppgifter på många olika sätt. För att få reda på mer information om dig kan tjuven t.ex.

  • Hacka din dator eller ta del av informationsläckor
  • Be dig uppge information via e-post (s.k. Phishing)
  • Be dig uppge information via telefon
  • Stjäla brev ur din brevlåda
Många gånger är identitetsstöld kopplat till internetanvändning

Om din plånbok blir stulen kan tjuven också få tag på ditt namn och personnummer via din ID-handling. En tjuv kan också stjäla dina betalkortsuppgifter och använda dem för att handla med dina pengar.

En identitetsstöld kräver väldigt lite information, och med bara ditt personnummer kan tjuven göra stor skada. Med personnumret kan bedragaren t.ex. handla på faktura eller ansöka om lån och krediter i ditt namn.

Allmän handling

Ditt personnummer och folkbokföringsadress är en allmän handling och finns öppet att ladda ner på internet. Det gör att vem som helst kan få tag på dessa personliga uppgifter för att utföra en identitetsstöld, relativt enkelt.

Ditt personnummer är det enda som behövs för att råka ut för identitetsstöld

En bedragare kan även kopiera din ID-handling och tillverka en falsk legitimation i ditt namn. Syftet kan vara att köpa varor på kredit och sedan hämta ut dessa hos ett postombud. Det kan vara väldigt svårt att upptäcka en förfalskad ID-handling för en stressad person på ett postombud.

Om bedragaren gör en tillfällig adressändring med ditt personnummer kan bedragaren få bankkort, koder och varor skickade till en annan adress än din egna. Det gör det också svårare för dig att upptäcka att du blivit drabbad eftersom du inte får någon post som väcker misstankar.

Dina personliga uppgifter är värdefulla och som tur är finns det sätt att proaktivt skydda dig och minska risken att råka ut för id-stöld. SkimSafe Online är en ny tjänst som skyddar bl.a. dina personuppgifter, betalkort, e-post och inloggningsuppgifter mot ID-stölder. Med SkimSafe Online bevakar vi en mängd datakällor för att upptäcka misstänkt aktivitet och kunna stoppa en identitetsstöld.

Du kanske också gillar

Meny