Laddar

Vänligen vänta

Något gick fel
Ett fel har uppstått

Kontakta oss på 08-15 51 53 eller info@skimsafe.se för vidare assistans


Försök igen

Vänta...

Skydda dig / Skydda dig i en hackad värld / Anonymitet – en hackers främsta vapen

6 minutes

Anonymitet – en hackers främsta vapen

Bara en hacker kan avslöja en hacker. Därför vänder sig myndigheter, företag och banker till personer som är experter på precis samma sak som de paradoxalt nog bekämpar. Samtidigt ökar den digitala brottsligheten i rask takt och kriminella använder i allt högre grad internet som verktyg för att lura företag och privatpersoner på pengar. För polisen är det uppenbart svårt att lösa dessa brott som sker bakom dolda IP-adresser och falska identiteter. Det pågår med andra ord ett vilt krig på internet, med hackers på både den goda och onda sidan av slagfältet.

Anonymitet - en hackers främsta vapen

Förebyggande åtgärder mot anonyma hackers

Eftersom anonymiteten är en hackers främsta vapen är det ofta svårt att spåra personen som ligger bakom attacken. Detsamma gäller de pengar som går förlorade i samband med ett bedrägeri. Med andra ord gäller det först och främst att skydda sig proaktivt. Säkerhetsprogrammerare tar därför ständigt fram nya verktyg som ska hålla bedragarna borta från våra enheter och nätverk. För detta krävs onekligen kunskap om hur man hittar brister i systemet och enligt ödets ironi arbetar kriminella hackers och utvecklare av säkerhetsprogram mot precis samma mål – det vill säga att knäcka koden och ta sig in i värdefulla datasystem och konton. Först då kan bristerna åtgärdas och programvaran bli säkrare. Men anonyma hackers har genom historien visat att system med extremt hög säkerhet också de kan knäckas – både hos statliga organisationer och gigantiska företag.

Det digitala kriget mellan etiska och oetiska hackers

Hackers är inget nytt fenomen. Men fenomenet har vuxit till att bli gränslöst omfattande. I takt med att allt fler människor växer upp med tillgång till internet uppkommer ständigt nya personer som viger sitt liv till programmering och IT-utveckling. På slingriga stigar i den oändliga cyberrymden är det i slutändan den moraliska kompassen som bestämmer vilken riktning en hacker väljer att gå mot. Idag finns till och med utbildningar och kurser i så kallad ”etisk hackning” på universiteten. Syftet är att utbilda personer i att försvara värdefull information mot IT-attacker, som å andra sidan kommer från så kallade ”oetiska hackare” – med det motsatta syftet att till exempel stjäla information eller pengar från företag, myndigheter eller privatpersoner.

I gränslandet mellan det goda och det onda

Det som skiljer goda och onda hackers åt är helt enkelt i vilket syfte de verkar. En del är nämligen enbart ute efter att lura personer eller företag på pengar, medan andra försöker ligga steget före och rentav skydda samhället från IT-attacker. Utöver dessa två kategorier finns även hackers som rör sig i gränslandet mellan vad som är brottsligt och inte. De kan drivas av andra intressen än pengar – såsom politisk aktivism eller helt enkelt status. Att avslöja hemligheter och konfidentiell information som är av allmänhetens intresse är exempel på hackningar som må vara brottsliga handlingar – men som i slutändan kan föra något gott med sig.

Hackers som bekämpar brott

Faktum är att den första datorn som tillverkades i själva verket uppfanns för att spionera och knäcka koder. I detta fall var det den brittiska underrättelsetjänsten som med hjälp av datorn lyckades avlyssna tyskarnas krypterade kommunikation under andra världskriget. I moderna termer kan vi betrakta denna typ av datoriserade dekryptering för världshistoriens första framgångsrika hackning. Nuförtiden använder alla brottsbekämpande myndigheter och underrättelsetjänster internet för att avslöja kriminella och förhindra illegala verksamheter. Att avlyssna telefoner och hacka sig in i krypterade chattar och interna kommunikationskanaler är med andra ord fundamentalt för att bekämpa dagens brottslighet.

Hur mycket är din frihet på internet värd?

När allt kommer omkring finns många gråzoner på internet. Nya lagar har tagits fram i försök att definiera vad som är brottsligt online och inte. Men med tanke på den rekordsnabba utvecklingen av vår digitala tidsålder kan man förstå att lagstiftningen inte alltid hinner med. Samtidigt som många ser det som en mänsklig rättighet att inte övervakas och därmed kunna använda dagens teknologi i absolut frihet, pekar andra på vikten av att sätta upp tydliga riktlinjer och begränsningar i vårt användande. Hur framtiden kommer att se ut är svårt att förutse, men det är tydligt att friheten kostar och att hackers utnyttjar den. Både till allvarliga brott och viktiga avslöjanden.

Hackade personliga uppgifter används till bedrägerier

I Sverige utsätts personer för IT-bedrägerier varje dag. Ofta tar bedrägerierna sin början efter att personliga uppgifter har läckt ut på internet. Även om du använder dig av antivirusprogram, gömmer dina lösenord och aldrig lämnar ut värdefull information till någon obehörig, riskerar du att drabbas. Detta beror på att skickliga bedragare använder sig av metoder som är ytterst svåra att skydda sig mot.

Spionage med avancerade virus

Hackers kan till exempel utveckla avancerade virus som obemärkt infekterar din dator och som spionerar på dig i det tysta. Vidare sparas all information som du lämnar ut och på så sätt kan kriminella komma åt både inloggningsuppgifter och kortuppgifter.

Nätfiske – imitationer av seriösa företag

Genom så kallade nätfiskeattacker (Phishing) kan du luras att lämna ut dina personliga uppgifter direkt till bedragare. Du kan till exempel få ett e-postmeddelande som ser ut att komma från ett seriöst företag, en bank eller till och med en myndighet. I mejlet blir du uppmanad att lämna ut dina kortuppgifter eller inloggningsuppgifter via en länk. Eftersom du tror att informationen stämmer går du bedragaren till mötes och fyller i dina uppgifter. Dessvärre sparas dessvärre ner hos kriminella och kan därmed användas till bedrägerier.

Social manipulation av dina vänner

Om du har fått ditt konto hackat – till exempel på sociala medier – kan detta i sin tur drabba dina vänner. Bedragare brukar nämligen försöka samla så mycket värdefull information de kan i samband med ett intrång. Eftersom dina vänner eller familjemedlemmar litar på dig kan de luras till att antingen genomföra transaktioner, alternativt lämna ut personliga uppgifter som kan användas för att hacka fler privata konton.

Darknet – handel med hackade personliga uppgifter

På internet finns en krypterad del som används flitigt av anonyma hackers och bedragare. Här kan du köpa både vapen, droger och personliga uppgifter, utan att din IP-adress eller identitet avslöjas. Dessutom genomförs transaktionerna i kryptovalutor som inte går att spåra. Dessa dolda handelssidor finns på Darknet, som är en del av Dark Web. Här läggs bland annat hackade personliga uppgifter och annan värdefull information ut till försäljning. Faktum är att risken för att just dina inloggningsuppgifter har kapats och publicerats är större än vad du tror. Enligt undersökningar har nämligen 60 % av alla lösenord till e-postadresser redan läckt ut på Darknet.

Bevakning dygnet runt med SkimSafe Online

SkimSafe Online bevakar dolda sidor och forum på Darknet. Så fort dina uppgifter läcker ut får du en varning och kan då byta dina lösenord. Vid händelse av ett intrång hjälper dessutom SkimSafe till med att få tillbaka kontrollen över ditt konto. SkimSafe samarbetar även med viktiga kreditupplysningsföretag och myndigheter och upptäcker därmed misstänka aktiviteter som kan kopplas till ditt namn omgående. Skaffa ett heltäckande skydd mot hackers och minimera risken för att utsättas för ett bedrägeri.

Läs mer om att skydda sig i en hackad värld